пʼятниця, 08 січня 2021 12:06

Трамп хотів би помилувати сам себе

Трамп хотів би помилувати сам себе
Президент США Дональд Трамп / Reuters

Президент США Дональд Трамп протягом останніх тижнів обговорював можливість помилування самого себе.

Таке помилування було б екстраординарним використанням президентської влади Трампом - республіканцем, який програв вибори 3 листопада демократу Джо Байдену і покине пост опівдні 20 січня. Білий дім від коментарів відмовився. Про це пише Reuters.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Спровокував збройне повстання проти Америки!". Трампа хочуть прибрати з посади достроково

Видання The New York Times написало, що Трамп розглядав питання про помилування в розмовах з помічниками після листопадових виборів.

"У кількох розмовах після виборів Трамп казав радникам, що розглядає можливість помилування, а в інших випадках запитав, чи слід йому це робити, і які будуть наслідки для нього з юридичної і політичної точки зору" - повідомило джерело з оточення президента США.

Газета пише, що неясно, чи обговорював Трамп це після штурму Капітолію США його прихильниками в середу, що викликало заклики до його усунення з посади президента. Внаслідок штурму загинули 5 осіб.

Трамп, який помилував своїх політичних союзників і друзів, заявляв в Twitter в 2018-му: "У мене є абсолютне право помилувати самого себе".

Трампу загрожують судові позови штату, на які не поширюється федеральне помилування. Вони включають кримінальне розслідування окружного прокурора Мангеттена, район Нью-Йорка, Сайруса Венса. А також розслідування генпрокурора штату Нью-Йорк Летиції Джеймс щодо того, що Трамп завищував вартість активів для отримання позик і податкових пільг в ділових справах.

Конституційні юристи стверджують, що немає однозначної відповіді на питання, чи може президент на законних підставах помилувати себе. Жоден президент раніше цього не пробував робити.

Деякі експерти з правових питань заявили, що помилування було б неконституційним, бо порушує принцип, згідно з яким ніхто не повинен бути суддею у власній справі.

Зараз ви читаєте новину «Трамп хотів би помилувати сам себе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі