понеділок, 02 травня 2022 18:15

Спецтема: Війна Росії проти України

"Свідок звірств у Мотижині: "Я чув, як людину вбивали півтори години. Молився, щоб убили якнайшвидше" – що пише про нас світова преса
6

Репортаж про звірства російських солдатів, ветеранів війни в Сирії, у Мотижині. І стратегія Росії щодо окупації Херсона та інших частин півдня України. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Як варварські уроки, пройдені в Сирії, стали переслідувати одне маленьке українське село", The Guardian, Велика Британія

У селі на захід від Києва російський підрозділ на чолі з ветеранами війни в Сирії став табором і провів під час окупації п'яну кровопролитну кампанію терору.

Собака підскочив, коли Олег Бондаренко пішов до саду, де згорілий будинок. Там його били, катували й кинули вмирати. Він втратив кілька зубів під час побиття росіянами, його торс покритий шрамами, а ушкодження хребта можуть бути незворотними. Але його почуття гумору якось залишилося неушкодженим після багатоденних випробувань.

Автор: The Observer
  Олег Бондаренко біля входу до труби, де його тримали. Новобранці російської армії в кінці витягли його без відома офіцерів
Олег Бондаренко біля входу до труби, де його тримали. Новобранці російської армії в кінці витягли його без відома офіцерів

"Мій маленький дім", - говорить він з іронічною усмішкою, дивлячись униз на бетонну трубу в землі, яка служила цистерною для води. Вона недостатньо глибока, щоб стояти, коли кришка люка закрита, і недостатньо широка, щоб сісти. Вона досить велика, щоб у ній могла вміститися згорблена людина. Бондаренко протримали тут два дні в березні. Він повільно втрачав чутливість рук і ніг, а потім і здатність ними рухати.

Російські війська прибули до Мотижина через п'ять днів після початку війни. У невеликому лісі на його околиці вони сховали "Гради" та артилерію, викопали бліндажі для десятків солдатів, а потім отаборилися для тортур і вбивств мирних жителів на території поряд зі своєю позицією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни хочуть влаштувати голодомор в Україні

Туди привезли Бондаренка із зав'язаними очима. Перед цим його били, інсценували страти та проводили інші тортури в його будинку, а потім на покинутій фермі. Солдати встановили похмурий денний розклад, який відпрацьовували щодня у п'яній спразі крові.

"Це було систематично", - каже він.

У руїнах розбомбленого будинку відбувалися страти, а в лісі для жертв копали неглибокі братські могили

У руїнах розбомбленого будинку відбувалися страти, а в довколишніх лісах для жертв копали неглибокі братські могили. Цей жах очолювали троє чоловіків. Замкнений у своїй "камері", Бондаренко чув, як вони зловтішалися через переведення в Україну.

"Вони сказали, що після Сирії для них це схоже на казку. Це багате село, і там було що вкрасти", - сказав він.

Від початку вторгнення стало зрозуміло, що серед солдатів та офіцерів багато тих, хто був у Сирії.

Автор: The Observer
  Місце братської могили у лісі, де знайшли тіло голови сільради Ольги Петрівни
Місце братської могили у лісі, де знайшли тіло голови сільради Ольги Петрівни

Прокуратура Київської області, якій довелося різко переключитися з розслідування злочинів на документування масових звірств, розслідує сільський табір смерті.

"Ми знаємо про цих командирів. Ми близькі до їх ідентифікації, і їхні імена незабаром оприлюднять", - сказав старший прокурор Київської області Олег Ткаленко. Він також сказав, що владі відомо, що ряд російських солдатів, які прибули до Київської області, раніше були в Сирії. Бондаренко сказав, що спецслужби вже назвали йому ім'я одного з головних мучителів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зруйновані життя і вкрадене майно: Зеленський показав нові кадри воєнної України

У Мотижині, на відміну від Сирії, солдати могли говорити однією мовою з жертвами, але це не мало значення. Вони використовували цей зв'язок просто для того, щоб допитувати й мучити без перекладача.

Автор: The Observer
  Згорілий будинок, в якому росіяни вбивали мешканців
Згорілий будинок, в якому росіяни вбивали мешканців

Росіяни нервувалися і злилися після того, як українська засідка розбила колону з боєприпасами, що прямувала через центр села.

"Наступного дня росіяни підійшли з двома танками, вбили людей і розстріляли машини й гаражі", - сказав Сергій Довиченко, який працює в сільській крамниці, яку розграбували та спалили. Вони також зруйнували кілька будинків.

Чоловіка побили, влаштували імітацію страти, прив'язали до квадроцикла й змусили бігти, поки він їхав, сказали - якщо впаде, застрелять

23 березня, переконавшись, що поблизу діє український опір, вони увірвалися до центру для колишніх наркозалежних, де працював Бондаренко, розстріляли стіни, дзеркала та вікна. Вони побили його, влаштували імітацію страти. А потім прив'язали до квадроцикла і змусили бігти, поки він їхав, сказали - якщо впаде, застрелять.

Йому вдалося втриматися на ногах, поки вони не дісталися найближчого фермерського двору, де його знову побили та інсценізували ще одну страту. Потім, оскільки він не міг повідомити їх про місцезнаходження армійської частини, вони завантажили його із зав'язаними очима у вантажівку й відвезли до свого табору.

Автор: The Observer
  Місця звірств та братських могил у Мотижині
Місця звірств та братських могил у Мотижині

Незабаром після його прибуття українські сили розпочали обстріл і викрадачі втекли у підвал, залишивши його зв'язаним назовні. Уламок поранив його в живіт, спричинивши кровотечу.

У той час він уявлення не мав, де перебуває, хоча табір був лише за 3 км від його дому. Проте він зрозумів, що відбувається, коли солдати сказали йому, що вбили голову сільради разом із її чоловіком і сином. Відома серед місцевих Ольга Петрівна вирішила залишитися і координувати допомогу та територіальну оборону, коли прибудуть росіяни. За це її сім'я заплатила життям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звірства в Бучі: Зеленський розповів, що відчував після подій на Київщині

За словами місцевих, її піддали тому ж садистському ритуалу, що й більшість жертв. Їх жорстоко били, викручували й ламали руки. Потім, коли наближалася смерть, стріляли в руки чи коліна, щоб завдати максимального болю. Знову стріляли в живіт, перш ніж нарешті застрелити в потилицю.

Я чув, як його вбивали півтори години, і молився, щоб убили швидше

Бондаренко розповів про одне вбивство, яке чув у трубі: "Я чув, як чоловіка вбивали півтори години. Молився, щоб убили швидше".

У Мотижині було близько 60 солдатів. Не всі ветерани Сирії. Були й звичайні новобранці. Деякі на початку не усвідомлювали, що перебувають в Україні. Вони були нажахані побаченим. Можливо, намагаючись врятувати свою людяність, врятували Бондаренка після 48 год. у трубі. Поки мучителі були п'яні, новобранці витягли його й віднесли до кімнати, що використовувалася як в'язниця у задній частині будинку. Вони попередили його, щоб мовчав і закривав обличчя, бо командири припустили, що він приєднався до інших у братській могилі, якби помітили, що він зник безвісти. Але якби його знайшли, то неодмінно вбили б.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Евакуація з Маріуполя: повідомили важливу інформацію

Двома днями пізніше ті ж новобранці відчинили двері, сказали, що росіяни йдуть і попередили двох чоловіків усередині, щоб не виходили дві години через ризик від снайперів.

"Вони попросили мене помолитися за них. Ці хлопці нічого цього не хотіли. Вони самі були шоковані. Досі молюся за них. Вони врятували мені життя", - сказав Бондаренко.

Росіяни спалили ліс і поля, щоб позбавити українські сили маскування. Зараз повертається весна, крізь обвуглену землю пробиваються зелені паростки, а за кілька метрів від камери тортур зацвіли нарциси.

"Москва намагається русифікувати окуповані території", Die Welt, Німеччина

Херсон показує, як Кремль хоче взяти під постійний контроль частини України - там уже деякий час працює російське телебачення, а в неділю як валюту запровадили рубль.

Запровадженням рубля в українському Херсоні Москва просуває свою стратегію русифікації частин України. Проросійська адміністрація міста заявила, що повернення міста з населенням близько 300 тис. осіб під контроль України неможливе. План Росії спрямований на довготривалу окупацію міста, зайнятого з початку березня. Поки що незрозуміло, чи вдасться Росії запровадити свою валюту в Херсоні.

Автор: Міноборони Росії
  Російські війська на окупованих територіях України
Російські війська на окупованих територіях України

У Херсоні з моменту захоплення міста не раз відбувалися виступи населення проти окупації. Проти референдуму про "легалізацію" окупації виступило й населення.

2014 року Росія провела "референдум" про приєднання до Росії окупованого Криму. Анексії досі ніхто у світі не визнав. Херсон був першим великим українським містом, захопленим російськими військами. Досі там російська армія уникала військових злочинів, подібних до тих, що були в Бучі або Маріуполі.

"Пелосі здійснює неоголошену поїздку до Києва, ставши найвищою офіційною особою США, яка зустрілася із Зеленським з початку війни", CNN, США

Спікер Палати представників Ненсі Пелосі в суботу здійснила неоголошену поїздку до Києва. Стала найвищою офіційною особою США, яка зустрічалася з президентом Володимиром Зеленським від початку війни. Вона очолила офіційну делегацію Конгресу.

Делегація провела у Києві трохи понад три години. Пізніше вирушила в Польщу, де зустрілися з дислокованими в країні військовими 82-ї повітряно-десантної дивізії армії США. Виступаючи перед журналістами в неділю на пресконференції у Ряшеві в Польщі Пелосі сказала, що її переговори із Зеленським були зосереджені на питаннях безпеки, гуманітарної та економічної допомоги та на відновленні України.

Америка підтримуватиме Україну до її перемоги – Ненсі Пелосі

"Америка підтримуватиме Україну до її перемоги", - сказала вона.

Візит делегації приурочений до того, що США та їхні союзники активізуються, щоб надати довготривалу підтримку Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єрмак назвав табу в переговорах із Росією

Зеленський нагородив Пелосі орденом княгині Ольги за значний особистий внесок у зміцнення українсько-американських зв'язків. Ольга була першою жінкою, яка керувала Київською Руссю. Орденом її імені нагороджують жінок, які досягли значних успіхів у політиці та суспільстві - це уособлення жіночої сили в Україні. Зеленський також подарував Пелосі український прапор, підписаний ним і жінками-депутатами українського парламенту.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що глава британського МЗС вважає, що мир із Москвою можливий лише тоді, коли Кремль залишить усі окуповані українські території, включаючи Крим і Донбас. Конгрес США ухвалив історичний закон "про ленд-ліз", а президент Джо Байден запросив у нього ще $33 млрд на військову допомогу Україні. А також побоювання щодо загроз російського керівництва використати ядерну зброю.

Зараз ви читаєте новину «"Свідок звірств у Мотижині: "Я чув, як людину вбивали півтори години. Молився, щоб убили якнайшвидше" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі