понеділок, 01 жовтня 2018 15:47

Смартфон допоможе визначити зони зараження небезпечною хворобою

Смартфон допоможе визначити зони зараження небезпечною хворобою
Вчені хочуть використовувати навігаційні додатки мобільних для відстеження місць зараження туберкульозом

Дослідники з американського університету Джорджиї та з університету Макерере в Уганді, Африка, спільно працюють над проектом з відстеження поширення туберкульозу за допомогою навігаційних програм у мобільних телефонах.

Спостерігаючи на переміщенням хворих на туберкульоз за допомогою телефонів, вчені виявляють "гарячі точки". У таких місцях відбувається скупчення інфікованих людей і зараження здорових, пише Daіly Mail.

Керівник дослідницького проекту Крістофер Волен і його команда почали проводити дослідження 2012-го. Через 5 років роботи, 2017-го, дійшли висновку, що не завжди туберкульозом заражається найближче оточення інфікованого - родина та друзі. Вчені зрозуміли, що шукати шляхи зараження слід в інших місцях.

Для участі в дослідженні залучили 15 хворих на туберкульоз. Хворі за допомогою програм на мобільних телефонах фіксували свої переміщення. Вчені зібрали та проаналізували ці записи. Виявили місця, які відвідували всі хворі. Назвали їх "гарячими точками"- місцями скупчення носіїв інфекції, в яких відбувається зараження здорових людей.

Знаючи, де розташовані ці "гарячі точки", медики зможуть знаходити інших інфікованих людей. Перевіривши їх, вони зможуть виявити інфекцію на більш ранніх етапах. Це сповільнить поширення інфекції, вважають учені.

Найбільшою перешкодою для припинення поширення туберкульозу вчені називають безсимптомність на ранніх стадіях. Інфіковані не знають, що підхопили хворобу, бо вона жодним чином не проявляється. У цей час вони є носіями інфекції та заражають інших людей.

"До моменту, поки у хворого діагностують туберкульоз і почнуть лікування, є вже група людей, з якими він контактував, і які від нього вже заразились", - пояснив

Стежачи через мобільні телефони за переміщенням хворих на туберкульоз, вчені зможуть виявляти "гарячі точки"- потенційні місця зараження туберкульозом у всіх країнах світу.

"Знаючи, де розташовані місця зараження туберкульозом, можна буде розробляти стратегію боротьби з його поширенням. А також інформувати людей про небезпечні місця, проводити аналізи на туберкульоз і виявляти його на ранніх стадіях у більшої кількості пацієнтів", - сказав Волен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені назвали найбільш смертельну хворобу в світі

Уряд США виділив на дослідження $2,6 млн. Всесвітня організація охорони здоров'я повідомляє, що туберкульоз знаходять у 10 млн людей щороку. Виявляють його переважно на пізніх стадіях, коли лікувати важко та дорого.

Туберкульоз - це бактеріальна інфекція. Найчастіше вражає легені. Поширюється повітряно-крапельним шляхом. Кашель є одним із перших симптомів хвороби.

Україна знаходиться серед лідерів із поширення туберкульозу - на другому місці серед країн Європи. У МОЗ кажуть, що ситуація контрольована, але серйозна. Щорічно в країні від туберкульозу помирають 4 тис. пацієнтів, тобто 11 людей щодня.

Зараз ви читаєте новину «Смартфон допоможе визначити зони зараження небезпечною хворобою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі