неділя, 08 квітня 2018 06:06

"Скоро я побачу Христа. Його розіп'яли також несправедливо" - чоловіка виправдали через 136 років після страти

Автор: Sky News
  Маолру Шоге виправдали через 136 років після повішання
Маолру Шоге виправдали через 136 років після повішання
Автор: New York Times
  Майлс Джойс (він же Маолра Шоге) під час судового засідання
Майлс Джойс (він же Маолра Шоге) під час судового засідання
Автор: Sky News
  Президент Ірландії Майкл Хіггінс підписує помилування Шоге
Президент Ірландії Майкл Хіггінс підписує помилування Шоге

Президент Ірландії Майкл Хіггінс виправдав чоловіка на ім'я Маолра Шоге (відомого також як Майлс Джойс) через 136 років після повішання.

Шоге разом з шістьома іншими звинуватили у здійсненні вбивства родини та стратили 15 грудня 1882. Процес провадився англійською мовою, яку Маолра не розумів. Чоловіка відправили на шибеницю всупереч запевненням інших підозрюваних та його дружини, повідомляє New York Times.

"Це був ганебний епізод в історії Ірландії та Британії", - говорить Хіггінс.

Маолра Шоге – ірландське ім'я помилуваного. Справа велася англійською, тому йому вигадали "англійське" - Майлс Джойс. У літературі та публіцистиці закріпилося саме воно.

Шоге стратили у грудні 1882 року разом з двома іншими чоловіками.

Їх звинувачували у груповому нападі на будинок в ірландського села Маамтрасна у серпні того ж року. Злочинці убили п'ятьох із шести членів родини. Наймолодшій дівчинці було 14 років, найстаршій жінці – 80. Шоге потрапив під підозру, бо мав зв'язки з убитими.

Загинули Джон Джойс, його дружина Брігід, мати Майред, донька Пегі та син Міхель. Молодший хлопчик Петці отримав поранення, але вижив. Хатньої робітниці на той час не було в будинку. Причиною нападу стали крадіжки овець та війна за земельні наділи. Такою була основна версія. Також голова родини ніби то був учасником місцевого підпільного руху проти поміщиків. За іншою версією 80-річна Майред володіла інформацією про убивство місцевого поміщика. Напередодні він зник, потім частини його тіла виловили в місцевому озері. Жінка могла бути головною мішенню, припускали. 14-річна Пегі нібито мала стосунки зі службовцем місцевої особливої поліції, створеної Лондоном. Такі відносини вважалися неприпустимими.

У злочині підозрювали десятьох. Двоє з них вирішили свідчити проти інших

Процес за участі присяжних відбувався в Дубліні виключно англійською мовою. Ірландія повністю входила до очолюваного Лондоном Сполученого королівства. Підозрювані нею не розмовляли. Захищав їх адвокат із Дубліна, який не говорив ірландською. Поліцейський, який виконував роль перекладача, перекладав лише слова звинувачених, а не судді й інших учасників слухань, нічого не пояснював.

У розправі над вісімкою звинувачених була зацікавлена особисто королева Вікторія, вважають

Трьох засудили до страти. П'ятеро інших, за наполяганням місцевого священика, зізналися у злочині. Їх також засудили до смертної кари. Джон Спенсер, який на той час керував Ірландією, замінив вирок на довічне ув'язнення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Королева Єлизавета I стратила племінницю

Повернувшись із зали суду до в'язниці, двоє "смертників" визнали свою провину. Заявили, що Шоге не має відношення до вбивства. Листи з таким же змістом писала дружина звинуваченого. На той час перебувала на пізньому терміні вагітності. Переконувала помилувати чоловіка.

"Закон має йти своєю чергою", - відповів Спенсер і не скасував вирок для Шоге.

"Скоро я побачу Христа. Його також розіп'яли несправедливо. Хай Бог благословить мою дружину та п'ятьох моїх сиріт". Це було останнє сово Шоге, з яким він звернувся до журналістів. Коли говорив, зрушив з місця вузол на шиї. Тому під час повішання помер не миттєво, а боровся ще кілька хвилин. Кат, який виконував вирок, отримав сувору догану.

Спенсер заплатив трьом свідкам 1250 фунтів стерлінгів, що рівноцінно нинішнім 157 тис. євро. За ці гроші вони сказали, що впізнали підозрюваних. Ця інформація міститься в британських архівах. Нащадки роду Спенсера досі не визнали провини предка у фабрикації справи.

В американському штаті Алабама засудженому до смертної кари Дойло Лі Хемму, 61 рік, не змогли зробити смертельну ін'єкцію через погані судини. Медики 2,5 години шукали на його тілі вену, зробили 12 проколів у ніч на 23 лютого цьогоріч.

Хемма засудили за вбивство та пограбування 30 років тому. З 1987-го – був у камері смертників. Страту щоразу відкладали, бо у справі з'являлися нові деталі злочину. На волі зловживав наркотиками, у в'язниці лікувався від раку й гепатиту.

– У нього лімфома. Ін'єкція викличе нестерпний біль. Тоді страта розцінюватиметься як катування, – кажуть правозахисники. Закликають владу США викреслити Хемма зі списку смертників

Зараз ви читаєте новину «"Скоро я побачу Христа. Його розіп'яли також несправедливо" - чоловіка виправдали через 136 років після страти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі