пʼятниця, 10 листопада 2017 15:49

Розповіли, що виставили в музеї-острові за $1,4 млрд
19

Лувр Абу Дабі є унікальним музеєм світу
Фото: The Atlantic
Лувр Абу Дабі є унікальним музеєм світу
Лувр Абу Дабі є унікальним музеєм світу
Лувр Абу Дабі є унікальним музеєм світу
Лувр Абу Дабі є унікальним музеєм світу

Лувр Абу Дабі - відомий як Музей-острів - відкриють для широкого загалу у суботу, 11 листопада. Увага світової спільноти прикута до унікальної будівлі з моменту початку її будівництва.

Зведення музею з унікальною експозицією в Об'єднаних Арабських Еміратах обійшлось майже в $100 млн. Ще майже $1,3 млрд коштував договір про отримання ім'я Лувру та підтримку від Франції. Його називають першим універсальним музеєм арабського світу, повідомляє CNN.

Франція погодилася "позичити" назву для східного музею співпраці 10 років тому. Угода, укладена із Міжнародним агентство музеїв Франції, вартувала країні понад $1 млрд.

$525 млн ОАЕ заплатили за право музея носити назву "Лувр" протягом 30 років і ще $750 млн - за співпрацю та допомогу в його роботі, повідомляє The Atlantic.

Музей є ключовим не лише для Середнього Сходу, а й для всього світу. Це музей людської креативності, відображеної в безперервному потоці.

Ім'я архітектора Лувру Абу Дабі - Жан Нувель. За свою вежу Аґбар в іспанській Барселоні він отримав Прітцкерівську премію з архітектури. Її порівнюють за значимістю із Нобелівською премією.

Купол музею утворюють 7850 алюмінієвих зірок. Кожна - 180 м у діаметрі і важить 7,7 т.

Музей знаходиться біля острову Саадіят (у перекладі - "Острів щастя"). З усіх боків омивається водами Перської затоки. Лувр Абу Дабі будували в сухому докові, який заповнює 503 тис. куб. м піску. Басейни, що залишилися довкола музею, заповнили водою.

Лувр Абу Дабі має власний пірс для приватних яхт і водного таксі.

Основна увага музею - на античній історії. Серед експонатів - добре збережена скульптура бактрійської принцеси з Центральної Азії (майже 3 тис. років), Коран, датований ІХ ст., та полотно "Мадонна та Дитина" пензля Джованні Белліні - майстра епохи Відродження.

Лувр Абу Дабі "позичив" деякі експонати у 13 французьких музеїв. Серед них - "Прекрасна Ферроньєра" Леонардо да Вінчі, автопортрет Ван Гога 1887 року, статуя єгипетського фараона Рамзеса ІІ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дослідники вважають, що знайшли оголену Мону Лізу

У музеї представлене найбільше зібрання творів сучасних митців-концептуалістів на Середньому Сході.

Дирекція Лувру Абу Дабі сподівається, що він привабить науковців, студентів та аспірантів з усього світу. Багато експонатів музею раніше ніколи і ніде не виставляли.

Посеред зали під куполом знаходиться Дитячий музей - його можуть відвідувати діти віком 6-12 років. У ньому представлять зразки кераміки різних народів та епох, до якої дітям дозволять торкатися.

Американські зоологи відкрили віртуальний музей, в якому розмістять 3D-моделі 20 тис. видів хребетних тварин - це 80% фауни, що живе сьогодні. Моделі створять за знімками комп'ютерної томографії. Матеріал збирають з 2014 року, до справи підключили 18 наукових інституцій, зокрема Гарвардський і Єльський університети, Каліфорнійський університет у Берклі, Філдовський музей природної історії.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, що виставили в музеї-острові за $1,4 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі