пʼятниця, 15 липня 2022 18:15

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росія випустила по Україні 2960 ракет" – що пише про нас світова преса
5

Удар по центру Вінниці, в якому загинули щонайменше 23 особи, серед яких троє дітей, став одним із символів російського терору. Росія продовжує завдавати невибіркових ракетних ударів по цивільних об'єктах по всій Україні. А також другий звіт ОБСЄ щодо військових злочинів росіян в Україні. США, Україна та інші країни сподіваються притягнути винуватців цих злочинів до відповідальності. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"В результаті російського ракетного удару по місту загинули мирні жителі", The Wall Street Journal, США

Україна заявила, що щонайменше 23 мирних жителів було вбито, понад 100 поранено і ще десятки зникли безвісти внаслідок ракетного удару Росії по Вінниці.

Напад у четвер на місто далеко від фронтової зони стався на фоні того, що українська армія продовжує запекло чинити опір російським силам, зосередженим у східних та південних регіонах.

Автор: Institute for the Study of War
  Вінниця щодо фронту бойових дій в Україні
Вінниця щодо фронту бойових дій в Україні

На фото, опублікованих офіційними особами, є мертве немовля, яке лежить на землі біля дитячого візка.

"Щодня Росія знищує мирне населення, вбиває українських дітей та спрямовує ракети на цивільні об'єкти, де немає військових", - сказав президент Володимир Зеленський.

Зеленський повторно закликав визнати Росію на міжнародному рівні терористичною державою

Він повторив минулі заклики визнати Росію на міжнародному рівні терористичною державою: "Що це як не відкритий теракт?".

МНС України повідомило у четвер, що на даний момент підтверджено загибель трьох дітей. Пошуки 46 осіб, з якими немає зв'язку, продовжуються, сказали у відомстві, уточнивши, що госпіталізовано 64 особи, зокрема, троє дітей.

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель написав у Twitter: "Ще один жахливий напад на мирних жителів в Україні у Вінниці, який забрав життя і призвів до руйнування. Регулярні та неодноразові обстріли цивільних об'єктів російськими військами є військовим злочином. Вони мають зупинитися негайно".

Автор: East News
  Наслідки ракетного удару по центру Вінниці, внаслідок якого вбили щонайменше 23 особи
Наслідки ракетного удару по центру Вінниці, внаслідок якого вбили щонайменше 23 особи

Міноборони РФ не коментувало авіаудару. Але прокремлівські коментатори стверджували, що українські сили використовували концертний зал, який був зруйнований під час атаки, як військову базу.

Маргарита Симоньян, редактор фінансованого Кремлем каналу новин RT, розмістила в Telegram зображення місця удару, яке, за її словами, відправило їй міноборони. Вона сказала, що міністерство повідомило, що завдало удару по "тимчасовому нацистському угрупованню" в концертному залі.

Зеленський заявив, що Росія випустила 2960 ракет по Україні з тих пір, як п'ять місяців тому почала вторгнення в рамках кампанії, яку він назвав "ракетним терором".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна після перемоги зміцнить безпеку Східної Європи" – Ендрю Д'Аньєрі

Минулими вихідними російський ракетний удар вразив житловий будинок у Часовому Яру, місті неподалік лінії фронту на Донбасі. Після кількох днів розчищення завалів влада заявила, що там загинули майже 50 людей.

Це був один із найбільш смертоносних російських ударів по цивільних об'єктах у цій війні. Інші включають ракетний удар по залізничному вокзалу в Краматорську на Донбасі, який забрав життя 57 людей у квітні. А також удари крилатими ракетами та артилерією по житлових будинках та по невійськовій інфраструктурі по всій Україні.

Російські війська стерли з лиця землі деякі міста, такі як Маріуполь та недавно захоплені Сіверськодонецьк та Лисичанськ у Луганській області, використовуючи артилерійські обстріли та бомбардування.

За оцінками українських офіційних осіб, убито вже десятки тисяч мирних жителів.

"Пости в соцмережах відновили моменти життя та смерті дитини під час ракетної атаки Росії", The Guardian, Велика Британія

Життя і смерть 4-річної Лізи Дмитрієвої, вбитої внаслідок російського ракетного удару по Вінниці, у четвер є символом війни, в якій смерть часто приходить без попередження та зверху.

Життя і смерть чотирирічної Лізи, вбитої російським ракетним ударом, є символом війни, в якій смерть часто приходить без попередження і зверху

Серія відео та фото, розміщених у соцмережах, показує останні години життя Лізи, якій у березні виповнилося чотири роки.

Мати Лізи відвезла дочку в рожево-чорному візку в освітній центр у місті, яке, на думку більшості, знаходилося далеко від лінії фронту, за чотири години їзди на захід від Києва.

Автор: Twitter
  Ліза Дмитрієва катає візок за годину до загибелі. Останні кадри дитини
Ліза Дмитрієва катає візок за годину до загибелі. Останні кадри дитини

На першому кадрі, знятому о 9:38 ранку, можна побачити Лізу, яка штовхає власний візок. Її волосся зав'язане білою шпилькою у вигляді метелика. Вона усміхається і дивиться на матір, що йде поряд. Іноді до кадру потрапляє і мати Ірина, одягнена в біле і сором'язливо усміхнена. На наступному кадрі Ліза сидить навпочіпки біля низького столика в освітньому центрі і вивчає лист з картинками на логопедичному занятті.

Незадовго до 11 ранку мати і дочка вийшли, щоб пройтися по одній стороні центральної площі Вінниці, проходячи поряд із Будинком офіцерів, який зараз використовується як культурний центр для проведення концертів.

Автор: Twitter
  Ліза Дмитрієва в освітньому центрі
Ліза Дмитрієва в освітньому центрі

Ліза так і не повернулася додому. Відразу після 11:00 три з семи ракет, випущених з російського підводного човна в Чорному морі, врізалися в площу, вибухнувши біля культурного центру, вибивши вікна в багатоповерховому будинку, і змусивши десятки авто на прилеглій автостоянці вмить згоріти.

Серед кривавої бані є кадри, на яких видно, як Ліза лежить мертва у перевернутому візку. Поруч відірвана нога. Великі уламки металу всіюють площу. Стовп густого диму заповнює небо.

Ліза - одна з трьох дітей, убитих в атаці по місту, яке досі майже не страждало від війни. Її мати пережила вибух, але згодом померла

Ліза була однією з трьох дітей, убитих внаслідок атаки по жвавому центру міста, яке досі майже не страждало від війни. Її мати пережила вибух із серйозними травмами.

Олена Зеленська, дружина президента, сказала, що впізнала маленьку дівчинку з різдвяного відео, яке вона зняла на свята.

"Сьогодні ми з жахом побачили фото перевернутої дитячої коляски з Вінниці. Потім, читаючи новини, я зрозуміла, що знала цю дитину. Ми познайомилися під час запису кліпу до різдвяних свят", - написала Зеленська у Twitter.

На відео, опублікованому разом із її коментарями, Ліза разом із першою леді малює різдвяні іграшки. Вона "встигла розфарбувати фарбами не лише себе, святкову сукню, а й усіх інших дітей, мене, операторів та режисера. Подивіться на неї, живу, будь ласка" - написала вона.

"Експерти документують злочини проти людяності російських військ в Україні", CNN, США

Новий звіт ОБСЄ показав, що моделі насильницьких дій російських сил в Україні відповідають кваліфікації злочинів проти людяності з докладним описом жахливих дій росіян, включаючи виявлення камер катувань у літньому таборі в Бучі.

Експерти ОБСЄ, які склали звіт, побували у Києві та зустрілися там з українською владою, а також у Бучі та Ірпені, де виявили "грубі порушення" міжнародного гуманітарного права та Женевської конвенції.

У звіті "знайдено достовірні докази", які передбачають "моделі насильницьких дій, які неодноразово документувалися під час війни", включаючи "вбивства, зґвалтування, викрадення чи масові депортації цивільних, які кваліфікуються як широкомасштабні чи систематичні напади на цивільне населення".

1,3 млн громадян України депортовані проти їхньої волі до РФ

Місія ОБСЄ, яка склала звіт, написала, що 1,3 млн громадян України депортовані проти їхньої волі до РФ, і заявила, що є докази, що десятки тисяч цивільних затримані у так званих фільтраційних центрах, а потім відправлені до підконтрольних Росії районів сходу України.

Постійний представник США в ОБСЄ Майкл Карпентер заявив, що звіт "дає нам змогу відступити та задокументувати безсовісні звірства, порушення прав людини та зловживання, здійснені російськими військовими".

Звіт цього тижня є другим, опублікованим ОБСЄ, про звірства, вчинені проти українського населення. У квітні група опублікувала перший з аналогічними висновками "достовірних доказів", що передбачають порушення "навіть базових прав людини".

Автор: CNN
  Каталогізація 58 тіл мирних жителів, убитих у Бучі та околицях, перед тим, як їх перевезуть у морг на цвинтарі, 6 квітня, Буча
Каталогізація 58 тіл мирних жителів, убитих у Бучі та околицях, перед тим, як їх перевезуть у морг на цвинтарі, 6 квітня, Буча

У сукупності обидві доповіді "складають найповніший на сьогодні звіт про порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права Росією", заявив представник Держдепу Нед Прайс.

"США та наші партнери прагнуть притягнути до відповідальності тих, хто несе відповідальність за всі порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права, включаючи військові злочини, які вони скоюють в Україні", - додав Прайс.

У звіті наголошується, що було виявлено "численні порушення" міжнародного гуманітарного права, які становлять військові злочини, "якщо вдасться знайти винних".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Норвегії є спільний кордон із Росією. Ми готові до військової агресії" – Сандра Андерсен Ейра

"Порушення включали жорстоке поводження з військовополоненими, навмисне вбивство цивільних, навмисні напади на цивільні об'єкти, включаючи школи, лікарні, культурні цінності", - йдеться у звіті.

Другий звіт охоплював період із 1 квітня по 25 червня. Експерти ОБСЄ виїжджали в Україну для збору доказів, у тому числі відвідували міста Буча та Ірпінь, які були "двома показовими прикладами порушень міжнародного гуманітарного права, відповідно до Женевських конвенцій та Додаткових протоколів до неї, які є військовими злочинами".

Експерти зазначили, що фото- та відеодокази свідчать, що російські сили здійснили "точкове організоване вбивство цивільних у Бучі", яких знайдено застреленими зі зв'язаними за спиною руками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росіяни потріпані, не мають сил захопити навіть Донбас" – литовська політологиня Довіль Якнюнайте

У звіті задокументовано "серію камер тортур", виявлених у літньому таборі в Бучі, зокрема, кімнату, яка використовувалася для страт з кульовими отворами у стінах. В іншій кімнаті були сліди тортур, виявлені п'ять мертвих чоловіків. "Вони були вкриті опіками, забитими місцями та рваними ранами".

В іншому місці в Бучі у підвалі виявили тіла 18 чоловіків, жінок та дітей. У звіті йшлося, що "деяким відрізали вуха, а іншим вирвали зуби".

Місія ОБСЄ написала, що повідомлень про зґвалтування жінок і дівчаток та сексуальні домагання зі сторони російських сил "багато", особливо на недавно окупованих територіях.

У звіті зазначено кілька особливо жорстоких випадків, зокрема, доповідь колишньої уповноваженої з прав людини Людмили Денисової, яка повідомила, що 25 дівчат віком 14-24 років утримувалися у підвалі Бучі та зазнали групового зґвалтування. Дев'ять із них завагітніли.

У звіті також задокументовані випадки, коли українських цивільних використовували як "живі щити", змушували боротися разом із росіянами проти їхньої власної країни і переселяли до РФ без їхньої згоди.

У звіті зазначається, що "російські солдати використовували понад 300 мирних жителів як живий щит і тримали їх у полоні протягом 25 днів у березні у підвалі школи, де розташовувався великий російський військовий табір".

Примусова військова служба була запроваджена для всіх місцевих чоловіків, віком від 18 до 65 років на підконтрольних РФ територіях Донбасу, а також в окупованих частинах Харківської, Херсонської та Сумської областей.

"Близько 2000 дітей з різних дитячих будинків і дитячих закладів були "переведені" до Росії, хоча в них є живі родичі, й вони перебували в установах лише для надання медичної допомоги".

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала розмову з анонімним оператором систем HIMARS – чудо-зброєю від США, завдяки якій Україна планує звільнити свої території. Державний тероризм Москви, яка б'є за цивільним цілями по всій Україні у відповідь на знищення російських складів зі зброєю та командних пунктів, що зупинило російський наступ на Донбасі. І перспективи угоди за посередництва Туреччини, яка дозволить вивезти українське зерно на світові ринки.



Зараз ви читаєте новину «"Росія випустила по Україні 2960 ракет" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі