середа, 15 березня 2023 03:22

Російська блогерка попросила політичного притулку в Албанії

Російська блогерка попросила політичного притулку в Албанії
Російська блогерка Світлана Тимофєєва заарештована в Албанії за шпигунство. Фото: meduza.io

Російська блогерка Світлана Тимофєєва (Лана Сатор) подала прохання про надання політичного притулку владі Албанії.

Вона стверджувала, що у разі екстрадиції їй загрожує судове переслідування в РФ через критику війни в Україні. Про це повідомляє місцеве видання Balkaninsight.

Тимофєєва перебуває у в'язниці в Албанії в очікуванні суду за звинуваченням місцевого прокурора у шпигунстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нелегали ГРУ": у Словенії затримали двох російських шпигунів

Блогерку було заарештовано разом із ще одним росіянином та громадянином України біля колишнього військового заводу у Грамші на півдні Албанії.

Тимофєєва заперечує, що була шпигункою і каже, що її пригоди в Грамші були частиною дослідження занедбаних будівель часів холодної війни.

Аналогічні звинувачення жінці висунула Росія, яка зажадала від Албанії її екстрадиції.

Міністерство юстиції Албанії раніше дало добро на екстрадицію. Але справа досі обговорюється у судах.

У своєму клопотанні про надання притулку жінка каже, що російська влада хоче покарати її за позицію проти війни. Вона наголошує на своєму статусі в посту в Instagram від 24 лютого 2022 року, в день вторгнення Росії в Україну.

"Це не операція зі звільнення, це війна однієї людини проти наших братів і злочин проти нашого народу", – написала вона.

Її адвокат у клопотанні наголосив, що є вагомі підстави вважати, що Тимофєєва може зіткнутися з "жорстоким нелюдським поводженням" у разі її екстрадиції до Росії.

У Росії помер незаконно засуджений у тимчасово окупованому Криму 61-річний Костянтин Ширінг. Він звертався за медичною допомогою, потребував операції на серці, однак її не провели.

У жовтні 2021 року "верховний суд" Криму засудив Ширінга до 12 років позбавлення волі у колонії суворого режиму за "шпигунство". Федеральна служба безпеки затримала Ширінга разом з російською військовослужбовицею Тетяною Кузьменко за нібито участь в "українській розвідувально-диверсійній групі".

За версією ФСБ, Ширінг нібито отримував відомості від Кузьменко, яка служила у військовій частині прапорщиком, та передавав їх Міноборони України. В українській розвідці назвали це провокацією.

Зараз ви читаєте новину «Російська блогерка попросила політичного притулку в Албанії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі