субота, 09 жовтня 2021 19:40

Росія визнала "іноагентами" Bellingcat та журналістів "Радіо Свобода"

Росія визнала "іноагентами" Bellingcat та журналістів "Радіо Свобода"
У Росії "іноагентами"назвали Bellingcat і п'ять журналістів "Радіо Свобода". Фото: pixabay.com

У п'ятницю, 8 жовтня, Міністерство юстиції Росії внесло до реєстру ЗМІ – "іноземних агентів" дев'ятьох журналістів і три медіаорганізації.

До переліку потрапили журналісти "Радіо Свобода" Тетяна Вольтська, Катерина Клепиковська й Олена Соловйова. Також список поповнився журналістами телеканалу "Настоящее время" - Єлизавета Сурначова і Роман Перл, пише "Радіо Свобода".

У список внесли й проєкт розслідувань Bellingcat, журналіста телеканалу "Дождь" Данила Сотникова, кореспондента Російської служби BBC Андрія Захарова, журналіста Євгена Симонова та юристку і керівницю "Центру захисту прав ЗМІ" Галину Арапову.

Президент медіакорпорації "Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода" Джеймі Флай засудив рішення Мін'юсту РФ.

"Рішення Кремля щодо п'яти громадян Росії, які співпрацюють з Радіо Свобода, це чергова спроба змусити замовкнути незалежні медіа в Росії. Ми продовжимо боротися з абсурдним використанням "закону про іноземних агентів" як інструменту контролю над інформацією, необхідною російським громадянам. Наша прихильність служінню нашій аудиторії в Росії не похитнеться", - заявив Флай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розслідування про отруєння Навального здобуло премію "Еммі"

Сурначова, Сотников і Захаров раніше співпрацювали з виданням "Проєкт", яке визнане в Росії "небажаною організацією", а його колишній головний редактор Роман Баданін внесений до реєстру "ЗМІ-іноагентів".

BBC у своїй заяві категорично відкинула рішення російської влади про внесення Андрія Захарова в реєстр "ЗМІ-іноагентів".

"Упродовж 80 років Російська служба BBC News є життєво важливим джерелом точних і неупереджених новин для російськомовної аудиторії", - ідеться в заяві.

Окрім Bellingcat, у список ЗМІ-"іноагентів" потрапили компанія "МЕМО", яка є засновником видання "Кавказький вузол", і компанія – власник видання M.News.

На цю мить до реєстру ЗМІ-"іноземних агентів" у Росії внесені 85 осіб і організацій. З початку 2021 року список збільшився на 68 пунктів. До нього, зокрема, потрапив опозиційний телеканал "Дождь".

Зараз ви читаєте новину «Росія визнала "іноагентами" Bellingcat та журналістів "Радіо Свобода"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі