середа, 08 серпня 2018 15:03

Росія повинна відмовитись від окупованих територій - 10 років "п'ятиденній війні"
15

Невизнані грузинські республіки через 10 років після війни знаходяться в стані розрухи
Фото: livejournal
Невизнані грузинські республіки через 10 років після війни знаходяться в стані розрухи
Невизнані грузинські республіки через 10 років після війни знаходяться в стані розрухи
Невизнані грузинські республіки через 10 років після війни знаходяться в стані розрухи
Невизнані грузинські республіки через 10 років після війни знаходяться в стані розрухи

11 країн-членів ОБСЄ закликали Росію відмовитися від визнання Абхазії та Південної Осетії. Також підтримали вивід Москвою військ із окупованих територій.

Країни, відомі як "група друзів Грузії", опублікували звернення у вівторок, 7 серпня 2018-го. Текст підписали США, Великобританія, Канада, Латвія, Литва, Естонія, Чехія, Польща, Румунія, Швеція та Україна, повідомляє Deutsche Welle.

"Через 10 років після російського військового вторгнення до Грузії ми, як і раніше, глибоко стурбовані окупацією грузинських територій", - йдеться в повідомленні.

Нинішній заступник держсекретаря з питань громадської дипломатії Хізер Нойерт підтвердила підтримку Сполученими Штатами єдності та територіальної цілісності Грузії, повідомляє Голос Америки. Заява прозвучала вчора, у переддень річниці початку "п'ятиденної війни" між Росією, Південною Осетією та Абхазією з одного боку і Грузією з іншого.

Через 10 років ми досі глибоко стурбовані

У ніч на 8 серпня 2008-го грузинські війська обстріляли столицю Південної Осетії Цхінвалі. Потім розпочали штурм міста. За кілька годин Росія ввела до Грузії війська.

Конфлікт вважається першою війною на Європейському континенті за ХХІ ст. У ньому брали участь збройні сили Грузії з одного боку, з іншого - російська армія та миротворці на території невизнаних республік Південної Осетії та Абхазії.

Російські хакерські угрупування атакували сайти грузинських ЗМІ та держорганів і розміщували на них свої повідомлення. Саме з того часу російські чиновники вирішили залучитися підтримкою "патріотично налаштованих хакерів", пише Meduza.

"Я отримала дзвінок від Сергія Лаврова (на момент початку конфлікту був головою російського МЗС. - Gazeta.ua). Він сказав: "Я назву умови припинення війни: грузини повинні повернутися до казарм". Я сказала:" Гаразд". Друга умова: "Грузини повинні підписати договір про невикористання сили". Я сказала: "І тут зрозуміло". І тоді він сказав: "І Міша Саакашвілі повинен піти. Але це тільки між нами". Я сказала: "Сергію, Держсекретар США і міністр закордонних справ Росії не можуть мати розмов про повалення демократично обраного лідера країни. Тому сьогодні після обіду мій посол в ООН оприлюднить цю інформацію Раді Безпеки ООН..." Він сказав: "Ти не можеш цього зробити". Я сказала: "Ні, я можу. І я зателефоную кожному, кому можу – британцям, французам, полякам, чехам і всім скажу правду. Я так і зробила", – пригадує колишній держсекретар США Кондаліза Райс. Була на посаді під час конфлікту .

Райс розповідає, що зверталася до Саакашвілі, щоб він не чинив спротиву. Пояснювала, що ніхто не зможе захистити.

Конфлікт залишався замороженим протягом 15 років. Ситуація загострилася 2004-го, коли президентом Грузії став Міхеїл Саакашвілі.

У 1980-х Грузія заявила про автономізацію від Москви. Абхази й осетини вимагали розширення автономії населених ними територій і прагнули до відокремлення. Тбілісі відмовило. Розпочалося збройне протистояння. 1989-го Південно-Осетинська автономна область проголосила автономну республіку, а через рік - суверенітет. Верховна рада Грузії скасувала осетинську автономію. Через це почався збройний конфлікт. 1992-го у район зіткнення увійшли змішані російські, грузинські та осетинські війська для підтримання миру. З Абхазією конфлікт тривав у 1992-1994 роках.

Звернулися до Росії з офіційним проханням про допомогу

Саакашвілі запропонував урегулювання конфлікту завдяки приєднанню Південної Осетії та Абхазії до Грузії. 2006 російські ЗМІ поширювали чутки про плани Тбілісі захопити території. Наступного року Кремль розробив план дій на випадок спроби Грузії взяти сепаратистів під контроль. Це викликало спротив місцевих. 2008-го вони звернулися до Росії з офіційним проханням про допомогу.

Взаємні обстріли на кордоні між Грузією та Південною Осетією велися з кінця липня. Їх Тбілісі розцінювали як спроби зірвати перемир'я 1992-го.

Обстріл Грузією столиці сепаратистів вважається офіційною датою початку війни. 8 серпня у конфлікт вступила Росія. Офіційною метою "примусу до миру" було безпечне перебування миротворців і цивільного населення. Російські війська просувалися територією протягом 2 днів за підтримки авіації. Із портів у Криму вийшов російський флот. 11 серпня вівся наступ російських військових з Абхазії та Південної Осетії одночасно. Взяли порт Поті та місто Горі за 80 км від Тбілісі. Президент Росії Дмитро Медведєв оголосив про припинення військової операції. Але вона тривала протягом 12 серпня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали моторошні фото 5-денної війни

Через війну з Грузією виріс рейтинг тодішнього російського прем'єра Володимира Путіна - до 88%. Рейтинг президента Дмитра Медведєва - лише до 44%. Його критикували за слабкодухість.

З тих пір як Росія окупувала суверенну грузинську територію, вона робить цілеспрямовані спроби повністю знищити сліди етнічного грузинського населення. Знищує для цього майно та культурну спадщину.

Лише минулого року знищили руїни VIII і IX ст. поблизу села Цебелда у грузинській Абхазії. Елементи культурної спадщини Грузії та Кавказу були безповоротно втрачені. Під прикриттям Російської інвестиційної програми масово знищують будинки грузинів, які залишили Південну Осетію.

Це лише деякі з багатьох причин, чому продовження російської окупації грузинських абхазьких та південноосетинських регіонів є неприйнятним, йдеться в заяві американської місії ОБСЄ у Facebook 31 липня.

Житель окупованого російськими бойовиками Новоазовська розповів, як РФ проводила "референдум".

"У донецькому СБУ я бачив і якутів, і кавказців, і росіян. Усі там були. У полоні загалом просидів близько 3 місяців", - розповідає Володимир.

Зараз ви читаєте новину «Росія повинна відмовитись від окупованих територій - 10 років "п'ятиденній війні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі