вівторок, 03 жовтня 2017 12:33

Росія погрожує відновити бої в Придністров'ї, якщо з нею не домовляться

Росія погрожує відновити бої в Придністров'ї, якщо з нею не домовляться
Россійські військові "захищають російськомовне населення" Молдови уже 25 років

Росія не хоче виводити війська з Придністров'я, закликає до переговорів та погрожує початком нового військового протистояння, якщо з нею не захочуть шукати спільну мову.

Незважаючи на заклики прем'єр-міністра Молдови Павла Філіппа вивести російські війська з окупованого Придністров'я, котрі пролунали на засіданні Генасамблеї ООН, Росія не має наміру виконувати його вимогу, повідомляє російське видання "Коммерсант".

Реальне вирішення проблеми Придністров'я полягає не у гучних виступах з трибуни ООН, а у методичній роботі "Постійної наради з політичних питань" в рамках переговорного процесу з придністровського врегулювання у форматі "5 + 2". Таку заяву зробив заступник міністра закордонних справ РФ Григорій Карасін у розмові з російським журналістом.

"Підкреслю, що ми добиваємося саме політичного врегулювання придністровської проблеми", - додав він.

Формат "5+2" передбачає, що Молдова та Придністров`я є сторонами конфлікту, РФ, Україна і ОБСЄ - посередниками, а Євросоюз і США – спостерігачами.

На питання, чи можливе повернення конфлікту до "гарячої стадії", Григорій Карасін відповів, що будь-які спроби одної зі сторін ухилитися від виконання Угоди про принципи мирного врегулювання збройного конфлікту в Придністровському регіоні Молдови від 1992 року може повернути протистояння до фази військового конфлікту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кишиневі затримали п'ятьох українців

"Не можна допустити, щоб питання придністровського врегулювання стало ще одним об'єктом геополітичних ігор", - заявив політик.

Крім іншого, Карасін переконаний, що населення Придністров'я просто несказанно щасливе мати під боком російську миротворчу місію. І як підтвердження цього – пишні гуляння 29 липня цього року на честь 25-річчя її запровадження.

Ця "миротворча місія" по факту є окупацією частини Молдавії російською армією, - так же як і у випадку з Кримом та Донбасом. Але російський політик притримується іншої думки.

"Присутність російських військових на Дністрі як і раніше вселяє місцевим жителям впевненість у тому, що завтрашній день буде мирним і спокійним", - вважає він.

Голова ОБСЄ Себастіан Курц підтримує надання Придністров'ю особливого статусу. Про це він заявив під час свого візиту до Молдови 4 лютого.

Зараз ви читаєте новину «Росія погрожує відновити бої в Придністров'ї, якщо з нею не домовляться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі