пʼятниця, 07 червня 2019 17:10

Розповіли про викриття російського шпигуна, причетого до атаки на Всесвітнє антидопінгове агентство

Розповіли про викриття російського шпигуна, причетого до атаки на Всесвітнє антидопінгове агентство
Швейцарські спецслужби дізнались, що у кібератаці на Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) брав участь російський шпигун. Фото з відкритих джерел.

2018 року швейцарські спеціальні служби дізналися, що в кібератаці на Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) брав участь російський шпигун Сергій Жолтіков. Працював віце-консулом у генконсульстві Росії у французькому Марселі.

За версією швейцарських правоохоронців, Жолтіков був членом мобільної групи російської розвідки і підтримував зв'язок з арештованими шпигунами Олексієм Моренцем та Євгеном Серебряковим, які були членами підрозділу російської зовнішньої розвідки 261165. Вона займається військовим кібершпигунством, пише французька газета Le Monde.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп хоче налагодити стосунки з Путіним

У вересні 2016-го вони утрьох були у готелі у Лозанні, де тоді зупинилися учасники конференції WADA. На конференції оприлюднили звіт Ричарда Макларена про російський допінг. На думку швейцарських спецслужб, тоді Жолтіков відповідав за логістику та безпеку Серебрякова та Моренця, які використали Wi-Fi-мережу готелю для викрадення невстановленої інформації.

Французька розвідка стежила за Жолтіковим і передала відомості про нього Швейцарії. Організатор кібератаки залишив Швейцарію у жовтні 2018 року, невдовзі після атаки.

У квітні 2018-го з Нідерландів вислали 4-х агентів ГРУ Росії, які намагалися здійснити хакерську атаку проти Організації по забороні хімічної зброї в Гаазі. Це IT-спеціалісти Олексій Моренець та Євген Серебряков, а також 2 людей, які здійснювали оперативний супровід - Олег Сотников і Олексій Мінін.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли про викриття російського шпигуна, причетого до атаки на Всесвітнє антидопінгове агентство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі