пʼятниця, 26 квітня 2024 22:11

Спецтема: Війна Росії проти України

Боєприпаси GLSDB, які США передали Україні, не спрацювали на полі бою

Боєприпаси GLSDB, які США передали Україні, не спрацювали на полі бою
Ракети GLSDB не спрацювали в Україні. Фото: armyinform.com.ua

США передали Україні високоточні боєприпаси GLSDB, які не спрацювали на полі бою.

Чому так сталося, розповів заступник міністра оборони США з питань закупівель та підтримки Вільям Лаплант, повідомляє РБК-Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США анонсували виділення Україні ще одного пакету допомоги на $1 млрд: що туди входить

"Одна компанія, яку я залишу неназваною, реалізувала справді круту ідею з перетворення озброєння класу "повітря-земля" у систему наземного запуску великої дальності. Вони працювали над нею так швидко, як могли, і ми навіть скоротили випробування прототипів до перевірки на надійність. Після цього ми відправили це озброєння українцям, однак воно не спрацювало", - сказав Лаплант.

Він пояснив, що дані боєприпаси не спрацювали з кількох причин, включаючи: роботу систем радіоелектронної боротьби, звичайний бруд та використання з землі, а також особливості, пов'язані з тактикою застосування.

"Коли ви надсилаєте людям, що борються за своє життя зброю, яка не працює, вони намагаються використати її тричі, а потім просто відкидають убік. Так і сталося", - сказав Лаплант.

Нещодавно розроблені ракети GLSDB від Boeing створювалися на основі авіаційних високоточних бомб GBU-39/B Small Diameter Bomb (SDB). Їх випробування завершилися у грудні торік, а перші підтвердження застосування проти росіян з'явилися в лютому цього року.

Перші розмови щодо постачання ракет GLSDB в Україну почались ще в 2022 році. США вагались щодо постачання нових ракет. На їх думку, це могло призвести до ескалації конфлікту, однак у лютому 2023 року у Пентагоні підтвердили передачу Україні ракет GLSDB.

Міністр оборони України, яким на той момент був Олексій Резніков наголошував, що Україна не використовуватиме даний вид озброєння для ударів по території РФ, а лише захищатиметься ними на території тимчасово окупованої України.

Зараз ви читаєте новину «Боєприпаси GLSDB, які США передали Україні, не спрацювали на полі бою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі