пʼятниця, 04 червня 2021 18:01

Нирки українських донорів у Болгарії трансплантували за підробними документами

Нирки українських донорів у Болгарії трансплантували за підробними документами
Скандал щодо протизаконної трансплантації розгорівся в Болгарії. Фото: moz.gov.ua

У Болгарії набирає обертів скандал навколо трансплантації органів від нерідних живих донорів. Операції проводили впродовж останніх двох років із порушенням законодавства.

Про це повідомляє болгарське видання Euractiv.

У міністерстві охорони здоров'я Болгарії в четвер, 3 червня, оприлюднили інформацію, що в уряді колишнього прем'єр-міністра Бойка Борисова (був 50-м прем'єром Болгарії з 4 травня 2017-го до 12 травня 2021-го. - Gazeta.ua) державна лікарня проводила трансплантацію органів від бідних живих донорів багатим "дядькам", за фальшивими документами. Міністерство має "всі підстави вважати, що вони не є родичами, як того вимагає закон".

Поміж іншого повідомляється, що високопоставленому чиновнику провели так трансплантацію печінки. До того ж він зміг опинитися на початку списку очікування донорського органу.

За останні два роки в державній лікарні провели 14 трансплантацій нирки від живих донорів. І за документами всі донори нирок - бідні "племінники" з України й Молдови. А реципієнти - багаті "дядьки" з таких країн, як-от Ізраїль, Японія та Оман, заявив міністр охорони здоров'я Стойчо Кацаров.

Установлено, що багато заможних "дядьків", які отримали нирки, використовували неправдиві дані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заарештували "чорного трансплантолога", який вирізав нирки в українців

Хоча в країні давно є підозри щодо трансплантації, уряд уперше оприлюднив дані на підтвердження такої практики.

Міністерство охорони здоров'я побоюється, що викриття махінацій із трансплантацією органів спричинить сильну міжнародну відповідь.

У Міністерстві закордонних справ України Суспільному повідомили, що відомство зараз перевіряє інформацію.

"МЗС України доручило українському посольству в Софії перевірити цю інформацію з болгарськими правоохоронцями", - повідомили журналістам у МЗС.

25 грудня 2019 року в Україні вперше за 15 років провели трансплантацію серця. Бригада лікарів на чолі з Борисом Тодуровим прооперувала пацієнта з вираженою дилатаційною кардіоміопатією. Знакова подія для української медицини відбулася в Ковельській районній лікарні Волинської області.

Донором став пацієнт, який загинув у аварії. Родичі дали згоду на проведення операції вилучення органів померлого для пересадження й цим урятували здоров'я та життя відразу трьох людей. Крім серця трансплантували одну нирку, іншу відправили до столичного Інституту Шалімова, де під ранок теж провели операцію.

Загалом за рік трансплантували вісім сердець у чотирьох містах України.

Зараз ви читаєте новину «Нирки українських донорів у Болгарії трансплантували за підробними документами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі