вівторок, 06 жовтня 2020 14:15

Опозиція захопила будівлю парламенту та адміністрації президента
8

Протести в Киргизстані / azzatyk.org, 24.kg
Протести в Киргизстані / azzatyk.org, 24.kg
Протести в Киргизстані / azzatyk.org, 24.kg
Протести в Киргизстані / azzatyk.org, 24.kg
Протести в Киргизстані / azzatyk.org, 24.kg

У Киргизстані відбулися вибори, які опозиція визнала нечесними. У країні тривають протести.

У Киргизстані в неділю, 4 жовтня, відбулися парламентські вибори. З 4 партій перемогли 3 провладні. Опозиція назвала їх сфальсифікованими. На другий день у Бішкеку почалися масові акції протесту і сутички з поліцією. В результаті в ніч на 6 жовтня учасники захопили парламент і адміністрацію президента, які містяться в одній будівлі. Звільнили з тюрми лідерів опозиції, а ЦВК скасувала результати виборів. Про це пишуть киргизька версія "Радіо Свобода" та сайт 24.kg.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після протестної ночі ЦВК Киргизстану визнала вибори недійсними

Тепер у країні мають відбутися повторні вибори. Глава держави заявив про спробу силового захоплення влади і начебто втік із столиці.

Акції розпочалися наступного дня після виборів. Швидко переросли в заворушення й сутички з поліцією. Силовики застосували сльозогінний газ і світлошумові гранати. У них полетіли каміння і коктейлі Молотова. Близько 600 осіб отримали поранення, 1 людина загинула.

Уночі частина демонстрантів захопила будівлю парламенту, де міститься також адміністрація президента. Інша частина штурмувала Державний комітет національної безпеки - звільнила експрезидента Алмазбека Атамбаєва, ексдепутата Садира Жапарова і колишнього прем'єра Сапара Ісакова.

Атамбаєва було засуджено до понад 11 років за незаконне збагачення. Жапарова - до 11,5 року за організацію мітингу та захоплення в заручники чиновника. Ісакова - до 18 років за корупцію.

Опозиція створила Координаційну раду та заявила про намір сформувати перехідний уряд. Мер столиці подав у відставку. Громадський телеканал КТРК теж перейшов під контроль учасників протестів. В ефірі вони просять не влаштовувати мародерства і заявили про організацію дружин для охорони державних об'єктів.

Під час захоплення парламенту в будівлі сталася пожежа, а мародери розграбували і розтрощили урядові приміщення.

Президент Сооронбай Жеенбеков, за непідтвердженими даними киргизького видання 24.kg, утік на південь країни. В найбільшому місті півдня Киргизстану, Оші, відбулися акції на його підтримку. Учасники спортивної зовнішності погрожують поїхати у столицю та "навести лад".

Зараз ви читаєте новину «Опозиція захопила будівлю парламенту та адміністрації президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі