понеділок, 20 липня 2020 05:15

ОАЕ запустили космічний корабель на Марс

ОАЕ запустили космічний корабель на Марс
В ОАЕ запустили місію на Марс. Фото: Reuters

Об'єднані Арабські Емірати стали першою арабською країною, що успішно запустила в космос міжпланетну місію.

Після двох відтермінувань — 15 і 17 липня — о 00:58 за Києвом із японського космодрому Танеґасіма на ракеті-носії H-IIA вирушила космічна місія "Аль-Амаль", з арабської — "Надія", повідомляє hromadske.

Місію розробляли понад 150 інженерів Космічного центру імені Мохамеда ібн Рашина, що в Дубаях, у співпраці з трьома американськими університетами. Прем'єр ОАЕ, на честь якого й назвали центр, пояснює: назву місії — "Надія" — обрали тому, що вона "надсилає сигнал надії мільйонам молодих арабів". Символізм — не лише в цьому: за розрахунками, на орбіту Марса "Надія" вийде в грудні 2021 році, коли ОАЕ святкуватимуть 50-річчя незалежності.

Емірати вже заявляють про себе як про арабську космічну державу. "Надія" — не перша космічна місія Еміратів: з 2014 року вони вже запустили кілька супутників, а в 2019-му у відкритий космос уперше вийшов еміратський астронавт Хаза аль-Мурсі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA визначилася з датою початку місії на Марс

У липні 2014 року, коли президент ОАЕ шейх Халіфа бін Заїд Аль Нахайян оголосив про початок місії "Надія", космічний досвід країни обмежувався лише запуском двох супутників — і то створених у Південній Кореї. А в самих ОАЕ не було ані міністерства з питань науки, ані стратегії розвитку космічних досліджень, ані професійного середовища дослідників космосу. За шість років Емірати з нуля створили власну міжпланетну космічну програму. А тепер — сподіваються, що вона підвищить їхній міжнародний престиж і посилить економіку.

Зараз ви читаєте новину «ОАЕ запустили космічний корабель на Марс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі