четвер, 27 серпня 2020 04:42

Навального отруїли тією ж речовиною, що і болгарського бізнесмена Гебрєва - розслідування

Навального отруїли тією ж речовиною, що і болгарського бізнесмена Гебрєва - розслідування
Навального могли отруїти невідомою речовиною. Фото: РІА Новини

Лікарі російського опозиціонера Олексія Навального з берлінської клініки "Шаріте" зв'язалися з колегами в Болгарії, які займалися лікуванням бізнесмена Еміліана Гебрєва, якого отруїли в 2015 році в Софії.

На думку фахівців, Навальний піддався впливу речовини з того ж сімейства органофосфатів, що і Гебрєв. До них відносяться інсектициди й нервові токсини - зарин і "Новачок", розроблений в російських лабораторіях, повідомляється в розслідуванні німецького журналу Der Spiegel і дослідницької групи Bellingcat.

Класичним антидотом при такому отруєнні, як у Гебрєва, є введення атропіну, саме так зараз лікують Навального.

Болгарські правоохоронці вважають, що на ручку дверей автомобіля Гебрєва 28 квітня 2015 року завдали нервово-паралітичної отрути ( "Новачок" або близьку за складом речовину). Увечері того ж дня під час ділової вечері Гебрєв знепритомнів, він був госпіталізований, незабаром впав в кому. До лікарні також потрапили син Гебрєва і один з топ-менеджерів його компанії Emco. 28 травня була зроблена ще одна спроба отруєння Гебрєва. Всі троє вижили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Отруєння Навального: Путін заявив, що він зацікавлений в "об'єктивному розслідуванні"

До спробі отруєння Гебрєва можуть бути причетні вісім офіцерів Головного розвідувального управління Міноборони Росії. У січні 2020 року Болгарія офіційно звинуватила трьох росіян в отруєнні бізнесмена і оголосила їх в міжнародний розшук.

Зараз ви читаєте новину «Навального отруїли тією ж речовиною, що і болгарського бізнесмена Гебрєва - розслідування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі