четвер, 29 березня 2018 17:01

"Краще несправедливість, ніж хаос" - публіцист розповів, чого бояться росіяни

"Краще несправедливість, ніж хаос" - публіцист розповів, чого бояться росіяни
Леонід Радзихівський: Найбільш затяті прихильники Путіна говорять, що держава злодійська, погана, свої обов'язки не виконує. ФОТО: rg.ru

Мітинги, які почалися у Кемерові та ще кількох містах Росії після пожежі у торговому центрі "Зимова вишня", не мають перспективи перерости у масштабні заворушення.

Про це розповів в коментарі Gazeta.ua російський журналіст та публіцист Леонід Радзихівський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кемеровській області чистки. Люди вимагають відставки Путіна, влада називає їх провокаторами

"Це ж не підпал, не злочин. Це класична стихійна катастрофа, через халатність, халтурність. Це буває усюди, завжди, з усіма. Думаю, розслідувати будуть максимально детально, без жодних послаблень. Люди, які втратили рідних і близьких, у відчаї. Думаю, що більшості з них не до політики і не до начальників. Але є такі, які хочуть свій гнів у щось вилити, але немає у що. Посадять тих чиновників і охоронців, які безпосередньо за це відповідали", - каже він.

За словами публіциста, російська влада показує цілковиту бездушність по відношенню до своїх співгромадян.

"А коли вона щось інше демонструвала? Це не привілей лише російської влади. Влада завжди бездушна. Держава - не той орган, який вміє проявляти співчуття. Від неї цього ніхто і не очікує. Держава має розслідувати такі справи, при можливості - намагатися, щоб їх не було. Постраждалим заплатять якісь гроші, а співчуття, людське ставлення — хто цього чекає від будь-якої держави? Тим паче від російської", - говорить він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трагедія у Кемеровому: свідок повідомив про можливу причину масштабної пожежі

На думку Радзихівського, губернатор області піде у відставку. Питання — коли."Замінять кілька чиновників, когось — за причетність, когось — щоб народ заспокоїти.

Губернатор області Аман Тулєєв піде у відставку. Йому 73 роки, ледь повзає, хворіє, керує областю більше 20 років. Питання в іншому — як скоро це відбудеться? Чи зроблять це публічно, як відповідь народу? Держава не лише не співчуває, у таких випадках в неї спрацьовує рефлекс боротьби. Боротися немає з ким, отже - з народом. Вони чогось від нас хочуть? Не підемо на поступки. Це автоматичний рефлекс. Знайшли якихось провокаторів, які роздувають цю ситуацію. Ось з ними будемо боротися. З іншого боку, Путін не задоволений Тулєєвим. Його поведінка не просто холуйська. Він ледь не плакав перед президентом. Це за межами добра і зла. Яке співчуття Путіну? Що він втратив? Крім того, щоб лизати начальству, холуй нічого не може. Не думаю, що цей його подвиг буде відповідно оцінений. Путін не хоче бісити народ. Але створювати прецедент, коли під впливом народу знімають губернатора, теж не бажає", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії заочно арештували пранкера, який розпитував про "300 загиблих у Кемерово"

Росіяни владі не вірять, але бояться, що без Путіна почнеться хаос і революція.

"Майже немає тих, хто б вірив цій державі. Найбільш затяті прихильники Путіна говорять, що держава злодійська, погана, свої обов'язки не виконує. Це абсолютно не заважає їм підтримувати президента. Жодного протиріччя в їх голові немає. Підтримують його не тому, що вважають, що він платить хороші пенсії, в країні порядок, немає хабарів. А тому, що їм подобаються його хвастощі, піар, гординя, сварки з американцями, що Крим наш. Тобто зовнішня політика. Друге — альтернативи немає. Хто, якщо не він? А куди ми, якщо не з ним? Третє — страх, що якщо будуть якісь події, потрясіння, Путін піде, - буде як в Україні або як у 1990-ті роки. Тому краще несправедливість, ніж хаос, революція і майдани. Ось психологія середньої російської людини. Подія у Кемерові не того масштабу, щоб змінити цю психологію", - підсумував він.

Губернатор Кемеровської області Аман Тулеєв попросив пробачення у президента РФ Володимира Путіна за пожежу у ТРЦ "Зимова вишня". "Володимир Володимирович, ви особисто телефонували мені. Ще раз спасибі велике (при цьому вжив слово "великое" -Gazeta.ua). Прошу вибачення особисто у вас за те, що трапилося на нашій території", - заявив керівник області.

Зараз ви читаєте новину «"Краще несправедливість, ніж хаос" - публіцист розповів, чого бояться росіяни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі