понеділок, 17 серпня 2020 05:12

Лідери країн ЄС закликали не допустити в Білорусі "кримського сценарію"

Лідери країн ЄС закликали не допустити в Білорусі "кримського сценарію"
В Білорусі не повинен пройти "кримський сценарій". Фото: Економічна правда

Минулі багатотисячні мирні мітинги в Білорусі і потенційна загроза країні з боку РФ справили враження на лідерів ряду європейських країн, і вони виступили із закликом підтримати протестуючих в Білорусі.

"Європейський союз повинен продовжувати мобілізацію разом з сотнями тисяч білорусів, які на мирних маніфестаціях домагаються дотримання поваги їх прав, свобод і суверенітету", - президент Франції Еммануель Макрон в Twitter звернувся до Євросоюзу пропозицією "мобілізуватися" разом з демонстрантами.

У свою чергу, прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш написав в Twitter, що білоруси не повинні боятися змін, подібних Оксамитовій революції, яка сталася в Чехословаччині в 1989 році, а Євросоюзу слід підбадьорити їх в цьому.

"У Білорусі не може статися те, що сталося у нас в 1968 році. Європейський союз повинен бути дієвим. Повинен білорусів заохотити, щоб вони не боялися реалізувати у себе "Оксамитову революцію" моделі листопада 1989 року ", - написав Бабіш.

Він закликав представників країн Вишеградської четвірки, куди, крім Чехії, входять Польща, Словаччина і Угорщина разом з країнами Балтії, також підтримати білорусів.

"Тому я вперше особисто в цьому беру участь. Минулого тижня я спілкувався з президентом Європейської ради Чарльзом Мішелем, з президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляйен, я листувався з канцлером Ангелою Меркель. Сьогодні вночі - з президентом Франції Еммануелем Макроном. Я говорив з прем'єр-міністром Угорщини Орбаном деякий час назад", - сказав Бабіш.

Він заявив, що Польща наполягає на якнайшвидшому прийнятті санкцій проти Лукашенка.

"Хтось повинен домовитися з президентом Путіним від імені ЄС і повинен дати зрозуміти, що неможливо то, що сталося з Кримом або те, що сталося в нашій країні в 1968 році. Ці страхи є", - попередив чеський прем'єр-міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маємо шанс для відновлення територіальної цілісності - Чубаров

Раніше, Жозеп Боррель написав, що повністю підтримує народ Білорусі.

Зараз ви читаєте новину «Лідери країн ЄС закликали не допустити в Білорусі "кримського сценарію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі