неділя, 15 жовтня 2023 21:12

Спецтема: Війна Росії проти України

"Країна малолітніх убивць": як у Росії готують на війну з 7 років

У російських школах і дошкільних закладах все більше вкладають часу, грошей і зусиль для пропаганди та підготовки нових поколінь до війни проти України. Ідеологічно обробляють, проводять спеціальні табори, де з юності вчать ненавидіти українців, стріляти зі зброї і кидати гранати. Медіаекспертка Вікторія Романюк у коментарі Gazeta.ua розповіла, що РФ виховує покоління нових убивць, які з легкістю будуть чинити нові Бучі, подібно до того, як кілька днів тому терористи ХАМАС, які виховують з пелюшок ненависть до євреїв, убивали ізраїльських малюків, що жахнуло світ.

Дітей вчать марширувати, стріляти і ненавидіти українців

Російський режим витратить $460 млн на "патріотичне виховання" росіян у 2024 році, що заклали в бюджеті РФ. У 2022 році на "патріотичне виховання" з бюджету РФ пішло $114 млн. Ці організації працюють з дітьми, навчають їх фейковій історії, виправдовують війну і геноцид українців. Проти організацій, які промивають дітям мізки, ввели санкції ряд країн Заходу.

Дитячі майданчики у Росії стають плацдармами. У школах від Тихого океану до Чорного моря діти одягають форму і вчаться марширувати. Старших вчать рити окопи, кидати гранати і стріляти справжніми набоями. У школах РФ оспівують службу в армії, формують "добровольчі роти", вносять зміни в навчальні програми з наголосом на захист батьківщини. Російських дітей готують до війни, пише CNN.

Автор: Telegram-канал «Горизонтальна Росія»
  Російські школярі розбирають гвинтівку
Російські школярі розбирають гвинтівку

Міністр освіти РФ Сергій Кравцов заявив, що зараз у російських школах діє близько 10 тис. так званих "військово-патріотичних" клубів, у їх роботі беруть участь чверть мільйона людей. Це частина програми, яка включає радикальний перегляд шкільної програми. Є обов'язкові заняття з військово-патріотичних цінностей, оновлені книги з історії наголошують на військових тріумфах Росії.

У серпні Володимир Путін підписав закон, який вводить у школах новий курс: "Основи безпеки та оборони батьківщини". Згодом міносвіти РФ в рамках цієї ініціативи запустило курси, що включали екскурсії у військові частини, військово-спортивні ігри, зустрічі з військовими і ветеранами, та заняття на дронах. Старшокласників навчатимуть стріляти бойовими патронами "під керівництвом досвідчених офіцерів військових частин чи інструкторів".

Програма проходить тестування цього року. Її запровадять у 2024 році. Вона має прищепити учням "розуміння і прийняття естетики військової форми, військових ритуалів та бойових традицій".

Російський підручник з історії тепер має на обкладинці Кримський міст і розділи "Фальсифікація історії", "Відродження нацизму", "Український неонацизм"

Сучасна історія теж переписана. Стандартний підручник "Історія Росії" тепер має на обкладинці Кримський міст і новий розділ, присвячений новітній історії України. Є розділи "Фальсифікація історії", "Відродження нацизму", "Український неонацизм" та "Росія – країна героїв".

Автор: Telegram-канал «РІА «Новості»
  Фото російського підручника з історії з розділом про «спеціальну військову операцію», як в Росії називають агресію проти України
Фото російського підручника з історії з розділом про «спеціальну військову операцію», як в Росії називають агресію проти України

Путін не раз хибно представляв російське вторгнення як "спеціальну місію" з захисту російськомовного населення від геноциду з боку "неонацистів". У новому підручнику стверджується, що Україна "відкрито хотіла придбати ядерну зброю і проти Росії ввели безпрецедентні санкції, бо Захід намагається всіма способами обвалити російську економіку".

Підручник має пробудити почуття історичної образи серед російських дітей і показати екзистенційну битву за виживання нації - загальну тему державних ЗМІ, яка щодня транслюється по всій країні.

Діти, віком від 7-8 років проходять базову військову підготовку

Опитування, проведене у російських соцмережах, показало, що діти, віком від 7-8 років проходять базову військову підготовку. У липні, наприклад, у Білгороді вони давали собі позивні. Один узяв "Кувалда", і брав участь у навчаннях, що включають застосування автоматів, складання кулемета та подолання смуги перешкод. Губернатор Білгорода запропонував регулярно проводити такі заняття зі школярами та дошкільнятами.

У травні в Краснодарі десятки дітей, віком 7-8 років, марширували в армійській формі, деякі стискали в руках імітацію автоматів, проходячи повз посадовців на подіумі й віддали честь. Подібні сцени були від Сахаліну на Далекому Сході до Єйська на Азовському морі.

Наголошується на символізмі. В Астрахані діти носили уніформу і мали іграшкові машинки, прикрашені літерою Z.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Інколи Офіс президента шкодить міжнародній політиці" - Володимир Огризко

Також правляча партія "Єдина Росія" запустила програму, в рамках якої школярі у Владивостоці шиють солдатам штани та кашкети. У Володимирі - балаклави для військових під час уроків праці в рамках акції "Шиємо для своїх чоловіків". Студентам воронезького технікуму доручили виготовити мобільні печі та траншейні свічки. А в Бурятії діти-сироти шили амулети "на щастя" для солдатів окупаційної армії.

Підліткам також пропонують брати участь у так званих юнацьких військово-спортивних іграх. Такі відбулися в Оренбурзькій області. 180 спортсменів із 14 команд, включаючи незаконно анексовані регіони України, змагалися з метання гранат, стройової підготовки, подоланні смуги перешкод, складанні автомата, та військово-історичній вікторині.

Діти в Бурятії розповіли про візит пораненого солдата, який розповів, що воював з польськими найманцями в Україні, і, що самі українці "не хочуть воювати, але їх змушують".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: $300 млн на день: скільки коштує війна для РФ

Деяких вчителів, які не в захваті від змін, звільнили. Директор школи Пермі подав у відставку після критики провоєнних активістів. Вона не хотіла відвідувати такі заняття.

Складно оцінити, як батьки ставляться до мілітаристської навчальної програми. Деякі висловили незгоду, але більшість, з огляду на опитування громадської думки, підтримують військово-патріотичну кампанію. Інформагентство "РІА Новості" повідомило, що за даними опитування, 79% батьків підтримують показ дітям відеороликів про війну.

Коментарі в соцмережах дозволяють припустити, що багато росіян відчувають, що їхня країна оточена і піддається остракізму з боку ворожих держав. Єдиний вихід – захищатися. Це послання, донесене президентом і державною пропагандою, тепер поширюється у російських школах.

Росія займається військовим вихованням українських підлітків з окупованих територій задля подальшого їх вербування до лав своєї армії

Український урядовий Центр національного спротиву писав у серпні, що Росія займається військовим вихованням українських підлітків з окупованих територій задля подальшого їх вербування до лав своєї армії. Так, 1-18 серпня у Пензі відбулися військово-патріотичні збори за участі українських підлітків, зокрема з Маріуполя, Кіровського, Єнакієвого, Горлівки, Шахтарського, Макіївки та Донецька. В таборах дітям влаштовували вишколи, екскурсії по пропагандистських музеях й концерти Олега Газманова. РФ продовжує політику знищення цілого покоління українців, промиваючи дітям мізки й намагаючись завербувати їх до війни проти батьківщини.

"Гітлерюгенд по-російськи"

За останні роки росіяни звикли дивитися по телевізору на дітей, у віці від шести років, одягнених у штани кольору хакі, червоні фірмові футболки та берети, які крокують по екранах телевізорів, у класах та на міських площах на свята. Ці діти - частина "Юнармії", воєнізованої молодіжної групи. Вони мають бути, як стверджує держава, "захисниками російської цивілізації у грандіозній екзистенціальній війні, яка тільки розпочинається в Україні", пише Newsweek.

"Юнармія", заснована міноборони РФ у 2016 році, стрімко розвивається. Вона вже нараховує 1,3 млн учасників. Усі вони дізнаються, що їх країну оточують смертельні вороги, що тільки війна може принести мир, і що немає більшого подвигу, ніж вмерти за батьківщину.

На перший погляд, діти "Юнармії", їх постійна військова підготовка до кар'єри в війську, схожі як "Гітлерюгенд" чи радянські піонери. Але молодіжна армія Путіна має родзинку - соцмережі, які залучають необережних дітей у спотворений світ російського мілітаризму. Шквал веселих мемів, онлайн-ігор і відео в стилі TikTok Youth Army перетворюють похмуру реальність смертей на щось надихаюче. Наприклад, у відео хлопець у формі, який начебто повернувся з фронту освідчується дівчині у формі, яка погоджується, а натовп дивиться на них з захватом. Сотні роликів у соцмережах закликають молодих росіян йти в армію, їх кличуть інші підлітки і зірки, проплачені Кремлем. "Юнармія" - це наче не місце, куди можна йти, щоб вмерти у війні, яку, здається, ненавидять російські міленіали, а місце, де нібито здійснюються мрії.

Російських дітей вчать, що найкращі росіяни - ті, хто гине за країну

Проте під пінною поверхнею соцмереж ховається ще небезпечніший мессидж, що "найкращі росіяни – ті, хто гинуть за свою країну". У одному з відео підліток-солдат розповідає історію двох молодих солдатів - одного з Другої світової війни, а іншого з сьогоднішньої війни проти України. Обидва здійснили героїчні подвиги, а потім загинули в бою проти "фашистів". "Героїв" нинішніх порівнюють зі "святими мучениками" Другої світової, яку в путінській Росії вшановують з релігійним запалом. Солдати "Юнармії", мовляв, теж можуть легко стати "святими" - на сайті групи є "Алея пам'яті", де представлені фото та історії деяких із її колишніх членів, які загинули в боях. Зображення мертвих дивляться з екрану, ніби це святі з ікон для наслідування російської молоді.

Коли в Україні гинуть випускники "Юнармії", страхітливі реалії тримаються далеко від дітей. На початку року в сибірському місті Ноябрьськ, жалюгідному місці за 2000 км від Москви, місцеві ЗМІ на короткий час були поглинені новинами про Микиту Недзельського - 20-річного добровольця-оператора дрона, який загинув на загарбницькій війні проти України. Його заплакана мати прийняла посмертну медаль від імені сина. На церемонії була преса, громадські діячі, місцеві ветерани, та школярі, які гордо стояли і віддавали шану члену "Юнармії". Настрій однак не був жалем. Це було одне з патріотичних свят. Місцеві ЗМІ в шквалі репортажів хвалили покійника. Вчителі, однокласники та родичі пояснювали, яке святе життя провів хлопець-окупант, котрий загинув "у боротьбі з фашизмом".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо нову потенційну загрозу через Північну Корею" – Олександр Мусієнко

Постійний потік цифрової пропаганди зомбує дітей у "Юнармію", нагадуючи їм про себе щоразу, коли беруть в руки телефони та переглядають соцмережі. Їм втовкмачують, що такі, як Микита - люди, які загинули в марній загарбницькій війні, це улюблені герої держави.

Завтра Путін може вмерти чи його скинуть. Але оскільки молодим росіянам кажуть, що війна їх країни - екзистенціальна, а їхні загиблі - святі, їм нелегко буде відучитися від мілітаризму, який охоплює країну.

Захід має бути насторожі. Путін сьогодні не просто створює армію для війни проти України. Його військова машина існує для роботи протягом багатьох років конфлікту.

"Війна стає часиною російської ідеології"

Медіаекспертка Вікторія Романюк в коментарі Gazeta.ua розповіла, що це не лише дітей, а все російське суспільство готують до тривалої війни з Україною.

"Тенденція в світі демонструє глобальну мілітаризацію та конфлікти. Росія ці тренди в певній мірі створила. Москва намагається зробити, щоб фактично війна вийшла з категорії "спеціальної операції", як подавала від початку російська пропаганда, у категорію "глобальної боротьби" їх країни. Такий підхід пов'язаний не лише з нами. Можливо, РФ передбачає нові війни проти інших країн", - каже експертка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" – Пітер Дікінсон про візит Блінкена

Вона розповідає про зміну концепції в Кремлі, яка раніше подавала ідею "Київ за три дні" та бліцкригу, проте тепер змінилася на "війну на виснаження".

"Спочатку ми собі міркували, що росіян хвилюють їхні жертви в Україні. Гадали, якщо буде багато тіл загиблих солдат, виникнуть протести проти війни. Виявилося, не турбують. Росія відійшла від категорії війни як "спецоперації" до того, що війна стає частиною їх нової ідеології, національного повсякдення. У це вкладається все більше грошей, підхід стає дедалі більш системним, що підтверджує мою думку", - каже Вікторія Романюк.

"Росія ставатиме країною малолітніх убивць"

Щодо дітей, яким з малку промивають мізки, експертка каже, що вони будуть ставати малолітніми вбивцями.

Російські діти будуть з легкістю вбивати, і це буде підтримувати російська держава, суспільство. Це будуть діти, які не мають меж і людяності – ні щодо себе, ні щодо ближнього

"Вони будуть ставати малолітніми вбивцями. В історії був не один такий приклад. У нашій українській історії пам'ятаємо про викрадених дітей, з яких робили яничарів. Зараз бачимо подібне в Ізраїлі, де ХАМАС із дитинства вчить ненавидіти ізраїльтян, а ці терористи потім убивають усіх – від немовлят до літніх. Те, що Росія йде на такі брутальні кроки, свідчить про характер її ідеології як країни-терориста, злочинця і вбивці. Такі будуть з легкістю убивати, і це буде підтримувати держава, суспільство. Це будуть діти, які не мають меж, людяності – ні щодо себе, ні щодо ближнього. Усюди, куди вони будуть приходити, залишатимуть по собі Бучі чи схожі звірства", - каже експертка.

Вона пояснює, що спочатку російська пропаганда подавала все як визволення від злих "нацистів", що видавалося наче як благородна мета. А тепер дійшло до виховання тотальної ненависті та втрати будь-яких моральних бар'єрів.

"Виховуючи дітей в такій брутальній пропаганді стало ясно, що в російській владі перестали вдавати, наче збираються когось від чогось "визволяти". Йде тотальна мілітаризація та мобілізація росіян на всіх рівнях – ідеологічна та культурна обробка з творення тоталітарної нації. Створюють суспільство війни", - каже Вікторія Романюк.

Те, що війни виграють шкільні вчителі, росіяни зрозуміли дуже добре. Чого не доробив російський багнет, доробить російський підручник. Про те, як себе поводять окупанти в школах на окупованих українських землях, написано багато. Але і всередині самої Росії відбуваються схожі процеси. Наслідуючи російській ж воєнний дискурс, можна стверджувати, що мілітаризація шкільної освіти – це "другий фронт" в ідеологічній війні Кремля, цього разу – проти свого власного населення. Але України це стосується безпосереднім чином, бо хто в Росії вчора учень – той завтра солдат.

Зараз ви читаєте новину «"Країна малолітніх убивць": як у Росії готують на війну з 7 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі