пʼятниця, 13 квітня 2018 12:24

"Країна, де рубають голови і борються з прогресом" - суд дозволив спецслужбам блокувати Telegram

Суддя Таганського суду Москви Юлія Смоліна дозволила блокувати месенджер Telegram на території Росії.

Цим рішенням задовольнила позов Роскомнадзора. Дозволила почати блокування негайно - до набуття чинності рішення за позовом, повідомляє "Медиазона".

Представників Telegram на засіданні 13 квітня не було. Творець месенджера Павло Дуров заборонив юристам брати участь у "відвертому фарсі". Проте адвокати відправили до суду клопотання з проханням перенести засідання. Його відхилили.

Розгляд позову зайняв 20 хв. Потім Смоліна 40 хв. готувала рішення в нарадчій кімнаті.

Telegram заблокують, тому що месенджер не надав ФСБ ключі для розшифровки даних. Вони дозволили б спецслужбі отримати доступ до листування користувачів. Керівництво Telegram наполягає, що вимогу ФСБ технічно здійснити неможливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Путіна запропонували замінити Telegram на "аську"

Інтереси Дурова представляють адвокати міжнародної правозахисної групи "Агора". Її керівник Павло Чиков у своєму Telegram -каналі прокоментував рішення Таганського суду про блокування.

"Таганський суд Москви в присутності Роскомнадзора і ФСБ сьогодні прийняв низку важливих рішень:

1. Довів, що контора не читає месенджери, особливо, що використовують суцільне шифрування.

2. Вказав на Telegram, як найбезпечніший месенджер.

3. Підштовхнув сотні тисяч рядових російських користувачів до вивчення проксі і VPN. Суд забезпечив технологічний прорив, витягнувши кошти обходу з маргінальною серед гиків у мейнстрім.

...

6. Відніс Росію до країн, де торжествує людиноненависництво, рубають голови і воюють з прогресом і свободою".

Також рішення, на його думку, збільшило кількість незадоволених політикою Кремля.

  Юристи Дурова прокоментували рішення суду
Юристи Дурова прокоментували рішення суду

Telegram - безкоштовний месенджер для смартфонів, що дозволяє обмінюватися текстом і файлами. Сервіс запустили 2013 року. Пізніше, Роскомнагляд подав позов проти месенджера про ненадання ключів шифрування за запитом ФСБ. При цьому не уточнюється, чи йдеться про один позов, чи про різні.

Згідно з вимогами Роскомнагляду, Telegram до 4 квітня мав передати ФСБ ключі шифрування. Однак представники месенджера відповіли, що принцип побудови сервісу не дозволяє це зробити.

Засновник месенджера Павло Дуров заявив, що ключів не надасть. Він додав, що не продасть його ні за які гроші. Він дав "довічну гарантію", що не продасть Telegram "навіть за 20 мільярдів доларів".

Зараз ви читаєте новину «"Країна, де рубають голови і борються з прогресом" - суд дозволив спецслужбам блокувати Telegram». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі