субота, 25 січня 2020 12:05

Китайський Новий рік: що дарують в цей день і чим задобрити новий символ року

Китайський Новий рік вважається найважливішим святом Китаю та країн Східної Азії, який святкують сьогодні, 25 січня.

Автор: yavoriv-info
  25 січня починають святкувати Китайський Новий Рік
25 січня починають святкувати Китайський Новий Рік

Святкування Китайського Нового року відзначається за спеціальним місячним календарем. Перший день свята припадає на другий Молодик (фаза Місяця) після зимового сонцестояння. Тож Новий 2020 рік у Китаї розпочався в 5:03 год. за пекінським (за Київським 23:03), а завершиться 30 січня. Кожного року випадають різні дні для святкування: від 12 січня і до 19 лютого.

Щур відкриває дванадцятирічний цикл східного календаря. Саме щур першим постав перед Буддою і вшанувався честі відкривати календар. На Сході він є символом багатства, чистоти, добробуту та доброчесності.

На Сході до щурів відносяться з великою повагою та любов'ю. Коли їх бачать, то не кричать і не біжать якомога далі від них, а дивляться на гризунів з особливим трепетом.

В Китаї щур є національним героєм, адже саме він колись вперше приніс голодним китайцям рис. У багатьох східних країнах щур вважається найпопулярнішим символом багатства.

Історія свята

У побуті назву Китайського Нового року Чунь Цзе ще називають "Нянь". За легендою, це страхітливе чудовисько з рогами на голові, що жило в древньому Китаї. Увесь рік він жив на глибині моря, і лише один раз в рік випливав назовні. Напередодні Нового року він вривався в поселення, їв худобу та губив життя людей. Селяни його дуже боялися його і перед Новим роком залишали свої оселі і тікали в гори, щоб заховатися від страшного звіра.

Автор: techno.bigmir
  Китайський "нянь"
Китайський "нянь"

Одного разу в село прийшов немічний чоловік. Ніхто його не прийняв у свій дім, окрім однієї жінки, хоча й вона вмовляла його покинути село. Усміхнувшись, дідусь попросив дозволу залишитись в оселі на ніч, щоб вигнати Няня з села назавжди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гороскоп на вихідні: як розпочнеться рік Пацюка

Коли опівночі Нянь наблизився до будинку в якому горів вогонь, а двері були пофарбовані червоною фарбою – він побоявся зайти всередину. Виявляється, що він боїться полум'я, гучного шуму і червоного кольору.

Коли всі селяни повернулися в село, дідусь розповів їм, як почати нове, щасливе життя без страхітливого чудовиська. Тож з того часу напередодні Нового року усі жителі наклеюють на свої двері червоні написи, запалюють вогні, веселяться і стараються не спати всю ніч.

Як святкують

В перший день Китайського Нового року жителі ставлять у тарілку трохи їжі, щоб задобрити Няня. У це свято за одним столом збирається уся родина. На столі обов'язково повинні бути м'ясні, рибні, курячі страви, багато рису, а також цзяоцзи – традиційні китайські пельмені.

Китайці дуже чекають на це свято, тож святкують його увесь тиждень: ходять в гості до друзів, родичів чи сусідів. Збираючись в гості, треба подарувати господарям мандарини, адже вони є символом фінансового достатку.

Автор: bulka
  На Китайський Новий Рік несуть в гості мандарини
На Китайський Новий Рік несуть в гості мандарини

Цьогоріч Тетянин день збігається з іншим всенародним святом – Китайським Новим роком.

Цікаво в день Тетяни спостерігати за погодою. Тепло на 25 січня обіцяє посушливе літо. Сніг – провісник літніх дощів. А ось ясний і морозний Тетянин день приведе приємне і комфортне тепле літо без сильних перепадів температури.

А ще вважається, що в Тетянин день народжуються справжні господині та умільці. Так що не забудьте привітати всіх знайомих Тетян з їх іменинами.

Зараз ви читаєте новину «Китайський Новий рік: що дарують в цей день і чим задобрити новий символ року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі