понеділок, 22 серпня 2022 12:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Німеччина готується до небаченого скорочення поставок російського газу

Німеччина готується до небаченого скорочення поставок російського газу
Росія з початку року поступово урізає постачання газу до ЄС. Фото: pixabay.com

Німеччина має підготуватися до ще більшого скорочення поставок російського газу.

Водночас ФРН має хороші шанси пережити майбутню зиму без радикальних заходів, заявив міністр економіки країни Роберт Габек, повідомляє Reuters. У червні на тлі скорочення поставок газу з Росії влада Німеччини оголосила режим тривоги – другий ступінь аварійного плану на випадок надзвичайної ситуації у газовій сфері.

"У нас попереду критична зима. Ми повинні очікувати, що президент Росії Володимир Путін ще більше скоротить поставки газу", – сказав Габек під час спільного із канцлером Німеччини Олафом Шольцем візиту до Канади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на нафту почали падати після стрімкого зростання: що сталося

Росія з початку року поступово урізає постачання газу до Євросоюзу. Минулого тижня поставки палива впали до небаченого за останні десятиліття рівня – близько 100 млн кубометрів на добу. Ще у травні "Газпром" постачав 250 млн на добу, а три роки тому – 500 млн.

Європейські споживачі російського природного газу розробляють плани відновлення роботи вугільних електростанцій, а також збираються нормувати споживання газу. За оцінками європейських та німецьких чиновників, дефіцит енергоносіїв відчуватиметься щонайменше три роки.

Кремль заперечує свою роль у енергетичній кризі та називає чотириразове зростання цін на газ у Європі за останній рік наслідком реформи енергетичного ринку ЄС і західних санкцій проти Росії.

Німці активно виступають за зниження енергетичної залежності від Росії. Про те, що ФРН має стати енергетично незалежною від Росії, заявили 71% респондентів. Не підтримують цю тезу 24%.

Водночас 62% громадян Німеччини не довіряють канцлеру Олафу Шольцу. Це найнижчий показник рейтингу довіри від початку його каденції.

Зараз ви читаєте новину «Німеччина готується до небаченого скорочення поставок російського газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі