середа, 21 вересня 2022 21:27

Спецтема: Війна Росії проти України

"Є два можливі варіанти" – експерт оцінив, як Кремль проведе мобілізацію

"Є два можливі варіанти" – експерт оцінив, як Кремль проведе мобілізацію
Росіяни можуть кидати резервістів порційно на фронт і намагатися атакувати українські позиції, пояснює експерт Іван Киричевський. Фото: Facebook

Мобілізація, про яку оголосили у Кремлі, може допомогти росіянам укріпити оборону й уповільнити просування Збройних сил України. Інший варіант, як може вчинити Москва – кидати "гарматне м'ясо" на фронт порційно. І такий крок може допомогти Україні. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Іван Киричевський.

"Тут прочитується декілька сценаріїв, як РФ проведе цю мобілізацію. Росіяни можуть вчинити або як раціональні істоти – назбирають 300 тисяч резервістів, якось їх підготують і пошлють на фронт, щоб якось укріпити свої бойові порядки. Бо зараз сил їм замало. Це приблизно вдвічі може уповільнити ЗСУ. З другого боку, росіяни можуть вчинити як зазвичай – перекидати на фронт "гарматне м'ясо". За певних умов це могло створити можливість для пролому на деяких ділянках, зокрема на сході. Але глобального перелому це не дало", – говорить Киричевський.

Росіяни можуть кидати резервістів порційно на фронт і намагатися атакувати українські позиції, пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Кілька місяців будуть важкими" – що для України означає російська мобілізація

"Це з одного боку виглядатиме, що Росія перейшла у наступ. Але людський ресурс вони набагато швидше витратять, ніж якби поставити їх в оборону. Якщо росіяни почнуть вчиняти як завжди – кидати "гарматне м'ясо", нам і наявних сил вистачить, щоб розібратися. Але мобілізація, звісно, створює простір для невизначеності", – каже Киричевський.

Кожен із цих варіантів може створювати проблеми для України, але, з другого боку, це можливість просити більше зброї у Заходу, пояснює експерт.

"Деякі країни Європи, що обіцяють нам зброю, кажуть, що вона буде за кілька років. Деяке озброєння взагалі відмовляються давати. Ця конфігурація для нас виглядає не дуже. А зараз росіяни оголошують мобілізацію. І Захід може сказати, що росіяни самі почали ескалацію. Так, це може створити складнощі для ЗСУ. Але все, що веде до поразки Кремля, добре для нас", – додає Киричевський.

21 вересня президент Росії Володимир Путін оголосив у своїй країні часткову мобілізацію. Указ вже підписаний і мобілізація починається від 21 вересня. Диктатор планує кинути на війну в Україну 300 тис. резервістів.

21 вересня міністр оборони Росії Сергій Шойгу у відеозверненні заперечив війну Росії з Україною. Вона нібито триває з так званим "колективним Заходом", сказав він.

Зараз ви читаєте новину «"Є два можливі варіанти" – експерт оцінив, як Кремль проведе мобілізацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі