пʼятниця, 26 квітня 2019 00:04

ЄС різко відреагував на видачу російських паспортів на Донбасі

ЄС різко відреагував на видачу російських паспортів на Донбасі
Путін спростив для ОРДЛО процедуру отримання паспортів РФ. Фото: DW

Європейський Союз вважає указ президента Путіна щодо видачі російських паспортів в окупованому Донбасі підривом суверенітету України, порушенням Мінських домовленостей та причиною для глобального занепокоєння.

Таку заяву від імені Німеччини, Франції, Польщі, Бельгії й Великої Британії, а також Італії, Нідерландів і Швеції озвучив у четвер постійний представник Франції при ООН Франсуа Делатр, повідомляє Укрінформ.

"Обрання часу для цього рішення – одразу після президентських виборів в Україні, які продемонстрували міцну прив'язаність України до демократії й верховенства права - свідчить про спроби Росії й надалі дестабілізувати Україну та загострювати конфлікт", - йдеться у заяві.

Країни ЄС закликали Росію "утриматися від будь-яких подібних дій, що ставлять під ризик імплементацію Мінських домовленостей та перешкоджають повному відновленню контролю українського уряду над цими (окупованими – ред.) територіями".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти змушують школярів отримувати паспорти і військові квитки Л/ДНР

Крім того, в заяві наголошується на необхідності негайного припинення Росією фінансової й військової підтримки сепаратистів. Мінські домовленості повинні бути виконані, насамперед в контексті тривалого й стійкого припинення вогню, відведення важкого озброєння та конструктивної участі в Нормандському форматі та тристоронніх контактних групах, підкреслили представники країн ЄС.

24 квітня президент Росії Володимир Путін підписав указ, який дозволяє жителям окупованого Донбасу отримувати російські паспорти за спрощеною процедурою. Українська влада назвала це продовженням агресії та втручанням у внутрішні справи.

Зараз ви читаєте новину «ЄС різко відреагував на видачу російських паспортів на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі