вівторок, 05 січня 2021 12:19

Більше не буде тестів на цнотливість для жертв зґвалтувань

Більше не буде тестів на цнотливість для жертв зґвалтувань
Будівля Високого суду в Лахорі / CNN

Тести на цнотливість для жертв зґвалтувань оголосили поза законом в найбільш густонаселеній провінції Пакистану. Це 1-ша така постанова в країні.

Високий суд Лахора в провінції Пенджаб оголосив практику незаконною. Він заявив, що вона не має медичного обґрунтування і ображає особисту гідність жінки-жертви, а отже, суперечить праву на життя і гідність. Про це пише CNN.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час похоронної церемонії загинули десятки людей

Тести на цнотливість включають огляд дівочої пліви чи введення 2 пальців у піхву. Їх проводять, щоб визначити, чи жінка незаймана. За даними ВООЗ, у багатьох регіонах, зокрема в Пакистані, є давня традиція оцінювати так честь і гідність дівчини.

Тести проводять з різних причин. Наприклад, напередодні шлюбу чи навіть при працевлаштуванні. У деяких регіонах обстеження проводять жертвам зґвалтування, щоб визначити, чи відбулося сексуальне насильство.

ООН вважає такі тести медично безпідставними і вважає порушенням прав людини. За даними ВООЗ, жінок і дівчат змушують проходити випробування, які часто є хворобливими, принизливими і такими, що повторно травмують. Потім жінки можуть страждати від психологічних, фізичних і соціальних наслідків. Особливо у випадках зґвалтування.

Попри заклики різних агентств ООН покласти край цій практиці, вона триває і була задокументована як мінімум в 20 країнах, включаючи США.

2 петиції, аби припинити таку практику, подали в Лахорі групи за права жінок та ті, які їм співчувають, у березні та червні 2020-го. Вони стверджували, що тести - антинаукові стереотипи, приниження і джерело повторного травмування.

Зараз ви читаєте новину «Більше не буде тестів на цнотливість для жертв зґвалтувань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі