вівторок, 02 березня 2021 10:45

Білоруський режим ініціював екстрадицію Тихановської

Білоруський режим ініціював екстрадицію Тихановської
Світлана Тихановська / facebook.com/strana888

Слідчий комітет Білорусі ініціював екстрадицію лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської. Вона змушена була виїхати з Білорусі в Литву в серпні 2020 року через переслідування.

У білоруському Слідчому комітеті повідомили про це в контексті завершення розслідування проти 4 довірених осіб Тихановської. Їх підозрюють у підготовці до захоплення будівель виконкомів та адміністрацій в Гомелі. Про це пише РБК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукашенко надав генеральське звання старшому сину

У Білорусі оголосили Тихановську в міжнародний розшук у середині жовтня. Генпрокуратура країни порушила кримінальну справу проти неї та інших членів Координаційної ради опозиції. Їм закидають створення екстремістського формування та керівництво ним з метою захоплення влади. Раніше лідерка білоруської опозиції заявляла, що не бачить сенсу повертатися в Білорусь.

Масові акції протесту почалися в Білорусі після президентських виборів 9 серпня 2020-го, на яких перемогла Тихановська, проте переможцем себе оголосив Лукашенко, який обрався на 6-й термін поспіль. Учасники вимагають відставки узурпатора і проведення нових виборів, звинувачуючи владу в безпрецедентних фальсифікаціях і жорстокості щодо учасників мітингів. Під час придушення акцій загинули щонайменше 5 людей. Понад 30 тис. зазнали репресій. Влада порушила понад 900 кримінальних справ. Акції досі тривають, проте кількість учасників суттєво скоротилася. Країни ЄС, США й Україна не визнають легітимності самопроголошеного президента Лукашенка. Проти низки білоруських чиновників ЄС і США запровадили санкції.

Зараз ви читаєте новину «Білоруський режим ініціював екстрадицію Тихановської». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі