пʼятниця, 28 травня 2021 07:59

Авіакатастрофа МАУ: Іран залякував родичів загиблих

Авіакатастрофа МАУ: Іран залякував родичів загиблих
Іранські сили безпеки допитували або затримували членів родин загиблих. Фото: Reuters

Іранська влада залякувала та переслідувала родичів жертв катастрофи літака МАУ, який торік збили Вартові ісламської революції неподалік Тегерана.

Із жовтня 2020-го по січень 2021 року правозахисники спілкувалися з 31 родичем жертв авіакатастрофи та людьми, які знають, як іранська влада ставилася до членів родин загиблих, повідомили в міжнародній правовій організації Human Rights Watch.

Іранські служби безпеки вдавалися до затримання родичів жертв, допитів та залякувань. 16 родичів загиблих заявили про те, що співробітники іранських спецслужб погрозами змушували їх не спілкуватися з іноземними ЗМІ та стежили за тими, хто відвідував місця поховань жертв авіакатастрофи.

За інформацією правозахисників, у деяких випадках іранські безпекові служби допитували та затримували членів родин загиблих впродовж кількох годин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Авіакатастрофа МАУ: у Канаді розповіли, як "покарають" Тегеран

Український літак Boeing-737, який виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ, збили у ніч проти 8 січня 2020 року незабаром після зльоту. На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, серед них - 11 українців. Усі загинули.

Згодом Іран визнав свою провину за збиття українського літака з зенітно-ракетного комплексу своєї протиповітряної оборони. Вони назвали попадання у літак випадковим. Відповідальність за збиття літака взяв на себе Корпус вартових ісламської революції. Влада Ірану заявила, що виплатить компенсації за збитий під Тегераном літак МАУ в розмірі $150 тис.

Зараз ви читаєте новину «Авіакатастрофа МАУ: Іран залякував родичів загиблих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі