середа, 12 жовтня 2022 10:33

Спецтема: Війна Росії проти України

Арештували британського бізнесмена, що допомагав Дерипасці обходити санкції

Арештували британського бізнесмена, що допомагав Дерипасці обходити санкції
62-річний британець Грем Бонем-Картер продовжив працювати на олігарха навіть після запровадження санкцій проти нього. Фото: eastnews.ua

У Британії бізнесмена Грема Бонема-Картера заарештували за звинуваченням Сполучених Штатів Америки у змові з метою обходу санкцій, накладених на російського олігарха Олега Дерипаску.

Федеральні прокурори Мангеттена заявили, що добиватимуться його екстрадиції, пише Reuters. Британський бізнесмен працював на організації, контрольовані Дерипаскою, приблизно з 2003 року. Він керував його житловою нерухомістю у Британії та Європі.

"Бонем-Картер платив за американську нерухомість Дерипаски та намагався вивезти витвори мистецтва алюмінієвого магната із США за кордон. Після запиту США про екстрадицію затриманого звільнили під заставу", – сказано у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові санкції ЄС дозволять карати посібників РФ із третіх країн – Bloomberg

У 2021 році Бонем-Картер перевів понад $1 млн з російського банківського рахунку компанії, яку він контролював від імені Дерипаски, на нью-йоркський банківський рахунок компанії Gracetown, що управляє житловою нерухомістю російського олігарха в США. Платежі призначалися для оплати утримання двох житлових будинків Дерипаски у Нью-Йорку та одного у Вашингтоні. Ці будинки він придбав у період із 2005 по 2008 рік.

"Бонем-Картер приховав джерело фінансування утримання та управління активами Дерипаски в США, порушивши тим самим міжнародні санкції", – заявив головний федеральний прокурор Мангеттена Даміан Вільямс.

Цього ж року британський бізнесмен намагався передати до Лондону витвір мистецтва, куплений Дерипаскою на аукціоні в Нью-Йорку. За словами прокурорів, він помилково повідомив аукціонний будинок, що цей предмет мистецтва належить Дерипасці.

62-річний британець продовжив працювати на олігарха навіть після запровадження санкцій проти Дерипаски, у своїх електронних листах він називав його "босом". Бонему-Картеру інкримінують три кримінальні правопорушення: змова з метою порушення і обходу санкцій США, порушення санкційного законодавства і шахрайство з використанням електронних засобів. Кожне з них передбачає максимальне покарання у вигляді 20 років позбавлення волі.

Прокуратура Сполучених Штатів Америки наприкінці вересня звинуватила російського мільярдера Олега Дерипаску у порушенні американських санкцій, запроваджених проти нього 2018 року. Мільярдер незаконно наймав трьох помічниць, які надавали або організовували різні послуги на його користь на території США.

Зараз ви читаєте новину «Арештували британського бізнесмена, що допомагав Дерипасці обходити санкції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі