понеділок, 27 серпня 2012 00:45

За самовільно зрізане дерево дадуть штраф

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Під аварійними тополями жителі провулку Карла Маркса влаштували автостоянку. Там постійно падають сухі гілляки. На зріз дерева чекають півроку
Під аварійними тополями жителі провулку Карла Маркса влаштували автостоянку. Там постійно падають сухі гілляки. На зріз дерева чекають півроку

— Щоб зрізали дерево коло квартири, рік відходила у жек, як на роботу, — розповідає 49-річна Ірина Поліщук, жителька пров. Карла Маркса у Вінниці.

Зустрічаємося біля її будинку. Ірина показує зрізаний стовбур дерева під вікнами. Він завтовшки півметра.

— Єдине вікно у моїй квартирі виходить на сонячну сторону, і те закривало дерево. Його посадили 40 років тому, коли здавали будинок. Що то було, не знаю досі. Воно мало якісь темні ягоди, а висотою доросло до п'ятого поверху. На нього постійно сідали птічки, жерли ті ягоди, а потім какали. Білизна, що сохла на мотузку, після них не відстірувалася.

Торік у липні Ірина написала заяву в жек.

— Принесла заяву, а там кажуть, що то не їхня справа, дерево має різати зелене хазяйство — звертатися до них. Йду до зеленого хазяйства. Там мене тоже відфутболили, сказали, вони ріжуть, лише якщо є дозвіл, — пояснює. — Тільки тоді мені підказали, що треба у міськвиконком писати заяву.

Говорить, кілька місяців про заяву ніхто не згадував. Торік у жовтні знову запитала про зрізання дерева.

— Якраз сиро було, опалення ще не включили, а я надумала в хаті перестановку зробити. Відсунула шкаф, а там уся стіна поцвіла. Ну, думаю, я вас таки достану або сама його спиляю. В той же день подзвонила у міськвиконком, питаю: як там моя заява. На наступний день прийшла тіточка з екології, довго крутилася тут, мотала головою і казала, що треба обов'язково вияснити, чи це дерево не занесене в Червону книгу. Я вже тоді не витримала і кажу їй, що через нього випалила електрики більше, ніж потратила б на його зрізку. В кімнаті постійно темно, світло включали навіть удень.

За місяць до Ірини Поліщук прийшли представники санстанції, виміряли рівень світла та вологості в кімнаті.

— Виміри показали, що в кімнаті низький рівень світла і підвищена вологість, але цього мало. Поки тривали засідання між екологами та санстанцією, я ходила по сусідах з верхніх поверхів і збирала підписи, що вони не проти зрізати дерево. Усі знизували плечима і підписували заяву, — додає Ірина.

Дозвіл на зрізання дерева Ірина Поліщук отримала у березні.

— Вже маючи дозвіл, іду в жек. А там мені кажуть, дозвіл є, але ми не маєм права різати, ждіть, поки приїде зелене хазяйство. Отак кожен ранок іду на роботу, заходжу в жек. Зрізали те дерево тільки в липні, коли з нього впала гілляка.

Вінничанка каже, крім цього дерева, у дворі є ще чотири небезпечні.

— Нам треба зрізати березу, вербу, тополю і черешню. Заявку на зрізку зробила у січні, — каже старша по будинку 49-річна Майя Алексєєва. Більшість гілок зверху сухі. — Наші дерева одні з найстаріших у місті. Зрізали б самі, але не можна. За це дадуть штраф до 2 тисяч гривень.

Два тижні тому отримала довідку з міськвиконкому, що дерева зріжуть у жовтні.

— Пояснюють, що буревій наробив біди по всьому місту, кругом гілляки пообривало, в деяких місцях і дерева повалило. А я сиджу та думаю, чи ще один буревій переживем. У липні, як почалася гроза, тими тополями гойдає туди-сюди, а ми із сусідами сидимо й молимся, лиш би на будинок не впало.

814

аварійних та сухостійних дерев зрізали у Вінниці з початку 2012 року. Найбільше обрізували у середині липня та на початку серпня, після буревіїв. Роботи проводили за рахунок міського бюджету. Обрізати дерево на присадибній ділянці обійдеться у 600-800 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «За самовільно зрізане дерево дадуть штраф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі