четвер, 17 квітня 2008 18:51

В"ячеслав Нагорний перевчає їздити випускників автошкіл

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Вінничанка Ольга Стус бере приватні уроки в інструктора В’ячеслава Нагорного (сидить у машині). Жінка ходила на водійські курси три місяці. Їздити не навчилася. З Нагорним займається другий день на власній ”славуті”. Каже, що краще почала відчувати свою м
Вінничанка Ольга Стус бере приватні уроки в інструктора В’ячеслава Нагорного (сидить у машині). Жінка ходила на водійські курси три місяці. Їздити не навчилася. З Нагорним займається другий день на власній ”славуті”. Каже, що краще почала відчувати свою м

35-річний Григорій Автодійчук рік тому закінчив курси водіїв. Досі боїться їздити міськими вулицями. Найняв приватного інструктора. За півтори години платить 50 грн.

— На курсах я ні разу на автодромі не був, — відмахується Григорій. Виїздити заднім ходом, розвертатися, заїздити в гараж не навчив. Коли сів у власну машину, вона глохла. А на другий день на перехресті стукнувся.

Приватні уроки з водіння містом дає інструктор автошколи "Автоучкомбінат" В"ячеслав Нагорний, 41 рік.

— Зараз на практичне водіння в автошколі дається лише 27 годин, — розповідає він. — Це 14–15 занять, за цей час не можна навчити людину їздити.

Цього року у вінницьких автошколах суттєво побільшало учнів.

— Два місяці тому йшла мова про збільшення практичних занять до 40 годин, — каже Костянтин Залюбовський, 55 років, заступник директора "Автоучкомбінату". — Але досі не добавили — немає постанови від Міністерства освіти. А якби й добавили, то тільки за рахунок скорочення курсу теорії.

Випускники автошкіл скаржаться на викладачів.

— На уроках мій інструктор зустрічався з друзями, пив каву, а я чекала в машині. Потім він мені запропонував додаткові платні заняття, я відмовилася, — говорить 22-річна Ірина Качур, що бере уроки водіння.

Випускники автошкіл не вміють обганяти машини по трасі, не можуть стартувати на перехрестях, бояться рухатися у пробках і абсолютно не знають будови машини.

— Якось ми з ученицею виїхали її автомобілем на середину перехрестя. Вона побачила вантажівку, вискочила з авто і сіла в маршрутку, — згадує Нагорний.

Найчастіше водії-учні неправильно виконують лівий поворот, не вміють їхати під гору і розвертаються у недозволених місцях.

— У нас учать їздити на "славутах", "жигулях". Людина собі купує "тойоту", а там зовсім інша коробка передач, і губиться, не знає, як їй переключати, — продовжує В"ячеслав Нагорний.

У Вінниці діє 13 державних і сім приватних автошкіл.

Поради слухачам курсів водіїв

— Звертати увагу на будову машини. Потрібно знати, де знаходиться акумулятор, уміти перевірити його зарядку, зняти і поставити його на місце.
— Вимагати від інструкторів автошколи хоча б чотири заняття на автодромі. Там можна вчитися керувати машиною без інструктора і не боятися помилок.
— Вчитися на навчальній машині об"їжджати перешкоди, їздити заднім ходом, вмикати і вимикати повороти.
— Вчити дорожні знаки та правила проїзду перехресть без світлофорів.
— Розібратися з інструктором, як облаштована і діє коробка передач.
— За кілька днів до закінчення курсів поїздити з інструктором на власному авто, щоб вміти перелаштовуватися в полосах руху.

Зараз ви читаєте новину «В"ячеслав Нагорний перевчає їздити випускників автошкіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі