понеділок, 17 грудня 2012 07:15

На концерт міліції не принесли квітів

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Жителі села Лука-Мелешківська сидять в холодній залі місцевого будинку культури. На концерт міліцейського оркестру прийшли 20 людей. На вулиці тоді був сильний вітер та йшов сніг
Жителі села Лука-Мелешківська сидять в холодній залі місцевого будинку культури. На концерт міліцейського оркестру прийшли 20 людей. На вулиці тоді був сильний вітер та йшов сніг

6 грудня о 17.20 до клубу села Лука-Мелешківська Вінницького району сходяться люди. Безкоштовний концерт дає духовий оркестр УМВС області.

— Оце віє! — в хол заходить 54-річна Тетяна Булана, з пальта обтрушує сніг. Прийшла з 13-річним онуком Богданом. Ідуть до зали на півтисячі місць, там уже є десяток людей.

— О, Валентина Іванівна, ви вже тут. Прямо після школи прийшли? Додому у вечірнє плаття не заходили перевдягатися? — каже Булана до 52-річної Валентини Репяги.

— Да, по-робочому, — відповідає та.

— Ну, і я сьогодні без пісцової шуби, — сміється Тетяна Булана. — Бо її в мене нема. Може, колись в лотерею виграю.

Зал пофарбований у світло-зелений. По стінах розвішані фотографії з концертів. Сцену прикрасили штучними квітами. Сходяться ще 12 глядачів. Ніхто не роздягається. Приміщення не встигли прогріти. Усередині +12°С.

За 10 хв. починається концерт. Четверо співаків виконують українські народні та естрадні пісні.

— Давайте трошки потанцюємо, — вокалістка Ольга Плакедюк у легкій бордовій сукні  починає співати "Била мене мати" у сучасній обробці. Ніхто з присутніх танцювати не підводиться.

— У наших людей політика така — краще сидіти в теплій кімнаті перед широким екраном телевізора, ніж у холодному залі, — зітхає директор будинку культури 25-річний Дмитро Клівинський. — Мені стидно за наших жителів і за керівництво села, яке тоже не з'явилося. У них свої важливіші справи.

Розповідає, що про можливість організувати концерт у селі дізнався від колеги із села Сосонка.

— Віктор мені каже, хочеш, і до вас приїдуть. Керівник оркестру мій знайомий, — розповідає. — Люди приїхали, а ми не зібралися толком. Ніхто й квіточки не приніс. Підрахував, нас стільки ж, як тих міліціонерів, що грають. Рівно по 22 людини. Виходить, ми один на один із міліцією.

— Аби нас було більше, може, й затанцювали б для сугрєву. Або коньячку по п'ятдесять випили, — шепоче жінка у чорній куртці.

За 1,5 год. концерт завершується. Глядачі розходяться, кілька жінок залишаються. Зсувають у холі столи, накривають їх скатертинами. Для музикантів приготували вечерю. Зварили картоплю з підливою, зробили канапки з ковбасою, підігріли чай та каву.

— Та в цьому залі ще не холодно, — барабанщик оркестру 52-річний Володимир Сироєжко підкурює на вулиці сигарету. — Бувало й хуже. Коли зовсім не отоплювався зал. Ми відкривали двері на вулицю, щоб було тепліше в клубі. Рома, де це ми відкривали? А, в Сосонці. Кожного тижня у якесь село їдемо з концертом. Публіка всігда довольна.

Через сильний вітер зникає електрика.

— Конєц свєта настав, — сміються музиканти, що розбирають апаратуру в залі. — Добре, що на середині концерту не виключили. А зібрати можна і підсвічуючи фонариком.

Світло вмикають за 15 хв.

— Давайте, бабуся, я вас навчу в більярд грати, — Тетяну Булану онук тягне до більярдного столу у холі. — Оце беріть кій, і по шарам пуляйте.

Жінка цілить по кулях, тицяючи навмання однією рукою. Забити в лузу не виходить з кількох спроб.

— Ой, відчепися, — відмахується. — Пішли, ще 20 хвилин до дому плентатися.

Після 20 грудня міліцейський оркестр гратиме у селі Якушинці Вінницького району.

Семеро людей купили квитки в кіно

Востаннє в селі Лука-Мелешківська давали концерт у жовтні. Звітували місцеві чоловічий та жіночий співочі колективи.

— За два роки до нас більше ніхто не приїжджав, — каже Дмитро Клівинський, директор будинку культури. — Міліцейський оркестр, це перший концерт, відколи я працюю. На 8 Березня, Новий рік, Івана Купала, розважаємо селян своїми силами. Бувало, що сходилися багато людей. Усі місця в залі були зайняті. Інколи до нас привозять кіно в 3Д-форматі. На нього не хочуть іти. Рік тому, як приїжджали перший раз, 70 людей купили білети. А 6 грудня на "Мадагаскар-3" та "Люди в чорному-2"семеро. Бо крутять ті фільми, які давним-давно в кінотеатрах пройшли. У нас село не глухе, можуть люди в місто поїхати. Інтернет мають.

Квиток на кіно в 3Д в Луці-Мелешківській коштує від 10 до 20 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «На концерт міліції не принесли квітів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі