четвер, 01 жовтня 2009 17:24

Могилеву-Подільському позичили близько чотирьох мільйонів на зарплати

Голова Вінницької облдержадміністрації Олександр Домбровський назвав місто Могилів-Подільський банкрутом. 24 вересня на сесію міськради мали винести питання про недовіру меру Михайлові Саволюку. Але на голосування його так і не поставили.

— Це чергова спроба усунути мене з посади, — переконаний Саволюк. — Депутати пробували це зробити кілька разів. Навіть збирали підписи, щоби провести референдум. Але серед тих підписів під час перевірки виявили чимало "мертвих душ", і референдум не відбувся. У нас є проблеми з бюджетом. Але це тягнеться кредиторська заборгованість, яка дісталася мені у спадок від попередника Петра Бровка.

Саволюк відкриває офіційний сайт Могилева-Подільського. Показує останні показники з наповнення бюджету.

— За Бровка бюджет був значно меншим, і він його не виконував, а ми перевиконуємо, — запевняє. — Жодного року мого правління ще не були в мінусі. І зарплату платимо. Садочки, школи не закривали, дитяча лікарня діє. У нас п"ять бібліотек. Та такого навіть у Вінниці немає! Відколи поставив камери відеоспостереження у місті, машин, які возять контрабанду з Молдови, стало менше.

19 серпня в місті страйкували працівники бюджетної сфери. Вимагали виплатити зарплату та відпускні за кілька місяців. Урегулювати ситуацію до Могилева-Подільського приїхав губернатор Олександр Домбровський. Мер на зустріч не прийшов, бо був на лікарняному.

— Якщо ми перевиконуємо бюджет, чого ж тоді забрали 700 тисяч гривень в управління освіти? — дивується депутат міськради Тетяна Прасицька. — На всьому економимо. Де ж ті гроші від перевиконання бюджету?

Колишній мер Петро Бровко каже, що жодних боргів наступнику не залишав.

— Ми, навпаки, перед самими виборами побудували нову котельню, проплатили ремонт доріг наперед і повністю розрахувалися по зарплаті. Він брехун, ми ніколи не залазили в кредити.

— На фінансування соціально захищених статей бюджету Могилева-Подільського надали короткострокову позику — 3,6 мільйона гривень, — розповідає заступник голови облдержадміністрації Валерій Коровій, 44 роки. — Це зняло загальну напругу, особливо після виплати зарплати вчителям. Зараз розглядаємо можливість допомогти місту за рахунок власних ресурсів ОДА на 1,2 мільйона гривень. Їх пустимо на оплату енергоносіїв для початку опалювального сезону.

Жителі Могилева-Подільського скаржаться на якість доріг, погане прибирання.

— Раніше як ішли зранку на роботу, двірники прибирали. А це вже більше місяця не бачу нікого, — каже Ірина. Прізвища не називає.

Є невдоволені виплатою компенсацій після повені, що сталася в липні 2008-го.

— Моїй матері дали лише 50 тисяч гривень, а мер узяв собі 127 тисяч, — говорить Марина Левко, 28 років. — Хоча його будинок узагалі не постраждав від стихії.

— За роки правління Саволюка зробили дуже багато, — запевняє секретар міськради Володимир Обертас, 59 років. — От цього року відкрили нове пологове відділення, такого в Україні нема. Установили камери відеоспостереження, замінили насоси на водоканалі на більш сучасні й енергозберігаючі. Підвели воду і газ у ті райони міста, де не було. Тарифи на воду в нас одні з найнижчих — по 4,3 гривні за куб разом із каналізацією. Зараз розроблено план стратегічного розвитку міста, і ми намагаємося його дотримуватися.

Два місяці тому обласна прокуратура порушила кримінальну справу проти Михайла Саволюка.

Прокурор вимагав 395 тисяч гривень на придбання житла

— Мене підставили, — переконаний мер. — Колись у нас була суперечка із обласним прокурором Олександром Шморгуном. Він вимагав 395 тисяч гривень на придбання житла, я йому цих грошей не дав. От він і мстить мені. У нас є ринок Стависький, який належить бувшому меру Бровку. Я намагався повернути його в комунальну власність. Проти мене використали факт, коли я опинився сам на сам із представниками ринку. 2 липня в кінці робочого дня мені повідомили, що на ринку проводиться незаконне будівництво. Поїхав туди. Побачив, що 15 чоловік зводять споруду, намагався урозумити їх. Мене послали подалі. Тому викликав наряд міліції, написав заяву. Наступного дня отримав інформацію, що є зустрічна заява: начебто міський голова напав на працівників ринку і побив їх.

Головний бухгалтер ринку Стависький 46-річна Ніна Цуркан стверджує, що її побив саме міський голова.

— Коли мер приїхав на ринок, працівники зварювали залізні контейнери. Він кинувся ламати те все, — каже Цуркан. — Я заступилася за підприємців, стала перед ним. Але він — піна з рота, і далі ламає. Обкрутив мені руку залізним уголком, якось зачепив сережку і потягнув. З вуха пішла кров.

Ніна Цуркан зняла побої, звернулася до прокуратури. Офіційно її визнали потерпілою.

— Справу ще розглядають. Не можуть допитати міського голову, — пояснює депутат міської ради Микола Гоцуляк. — Він наче на лікарняному, але на роботу приходить по ночах.

Проїзд у міському транспорті коштує півтори гривні

Михайло Саволюк перебуває на посаді мера Могилева-Подільського з 14 квітня 2006 року. До цього працював у міліції, в Управлінні з боротьби з організованою злочинністю. Вийшов на пенсію 2004-го у званні підполковника.

У місті живуть 33,5 тис. осіб. Найбільші підприємства: машзавод ім. Кірова, консервний, приладобудівний заводи, завод газового обладнання і приладів.

Проїзд у міському транспорті коштує 1,5 грн. За комунальні послуги жителі сплачують від 180 грн на місяць. Більшість перейшли на індивідуальне опалення.

Однокімнатну квартиру можна купити за $23 тис., трикімнатну — $40–60 тис.

Кордон із Молдовою проходить фактично через місто. Одну з 9-поверхівок збудовано на межі. Від молдовської території вона відокремлена бетонним парканом. Хто живе вище третього поверху, бачить, як проходять митний контроль автомобілі.

Жителі Молдови привозять на базар у Могилів-Подільський овочі та фрукти. Улітку — черешні, персики, абрикоси. Восени — помідори, яблука і виноград. Натомість купують на тутешньому базарі одяг. Кажуть, що в Україні він дешевший, якісніший, вибір більший.

Зараз ви читаєте новину «Могилеву-Подільському позичили близько чотирьох мільйонів на зарплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі