понеділок, 18 липня 2011 06:45

Найчастіше хворіють на туберкульоз

55-річна Людмила Чечельницька із села Безводне Ямпільського району працює дояркою з 15 років.

— Тоді дойка була тільки ручна, — розповідає Людмила Станіславівна. — Спеціально доїти ніхто не вчив, дома тримали худобу. Дивилася, як бабка доїла і так навчилася. Робота тяжка, бо треба в чотири ранку встати, роздати силос і корма вручну, а тоді приступати до дойки. На мені 50 корів. Кожну тре помити, вичистити, поговорити з нею. Відколи дойка стала автоматичною, то менше болять руки.

Людмила Чечельницька працює позмінно, заступає в обід і здає зміну наступного ранку. Щомісяця отримує 2,8–3 тис. грн. Восени матиме відпустку, але на відпочинок їхати не планує.

— Треба вдома на городі працювати, закруток зробити, — говорить. — Я ніколи не відпочивала.

У доярок найбільше болять руки і пухнуть ноги.

— Особливо крутить ліктьові і плечові сустави. Часом так болить, що не  можу терпіти. Тоді йду в сільський медпункт. Там колять уколи, трохи проходить. Ми постійно в воді. Літом нічого, а зимою хоть вода й тепла, але кругом холодно.

Щороку доярки проходять профогляд.

— Знаходять різні болячки. Часто вєни на ногах вилазять, а часом і женскі проблєми находять, то направляють на лєчєніє у санаторії. Та хто туди їде. Роботи дома повно. Не до санаторіїв.

В управлінні сільського господарства кажуть, що статистики професійних захворювань доярок не ведуть. Зазначають, вони найчастіше страждають на туберкульоз.

Зараз ви читаєте новину «Найчастіше хворіють на туберкульоз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі