вівторок, 17 жовтня 2017 11:20

Три причини відвідати "цукровий" Шарівський палац
16

Фото: Олег БОЖКО

Справжня перлина Харківської області – Шарівський палац. Його разом з деякими іншими туристичними цікавинками області можна побачити, якщо вирушити в цей регіон в тур на вихідні.

Від Харкова до села Шарівка, де й знаходиться палац – близько 40 кілометрів. Сюди можна дістатися звичайним автобусом, який регулярно курсує між селами. Шарівський палац дивує минулою розкішшю відразу, як тільки відкривається за горизонтом: помітно, що раніше це була дуже мальовнича будівля. Але з часом палац поступово занепадав, і зараз перебуває в доволі занедбаному стані.

Автор: Олег БОЖКО
 

Перша причина побачити це місце – тут можна здивуватися казковому зовнішньому вигляду палацу. Шарівський палац називають по-різному: це і "цукровий замок", і "шарівська перлина". Таку "солодку" назву палац здобув завдяки своєму зовнішньому вигляду: багато кому здається, що він був зроблений із цукру. Фасад палацу прикрашений башточками і вежами. Здається, що саме таким палац зображували у книгах ілюстратори, коли малювали сцени із життя принцес та королів.

Автор: Олег БОЖКО
 

Це місце за різний час свого існування мало кількох різних власників. Саму ж Шарівську садибу заснував у першій половині 19 сторіччя поміщик Ольховський. Він вирішив звести тут будівлю у популярному тоді неоготичному стилі. У другій половині 19 сторіччя садиба перейшла у власність німцям братам Гебенштейнерам. Вони вирішили змінити зовнішній вигляд будівлі і збудували тут замок із красивими терасами. Все це вони прикрасили рідкісними на той час рослинами.

Автор: Олег БОЖКО
 

Та й зараз Шарівський палац огорнутий парком. У низині місцевості також є два озера. А на спусках розрослися масивні дерева і кущі. Друга причина побачити палац – почути неймовірні історії про місцевих цукрових магнатів, палацові легенди і таємничі історії про кохання.

Автор: Олег БОЖКО
 

Через кількадесят років замок придбав цукровий магнат Леопольд Кеніг. В цих землях він був так само відомий, як і цукрові магнати Терещенки на Сумщині та Київщині. Кеніг ще більше прикрасив палац, і також – розширив територію парку. Шарівський палац став справжньою окрасою цих земель.

З приходом на Харківщину СРСР для палацу настали непрості часи. Будівлю націоналізували. З 1925 по 2008 рік тут проіснував туберкульозний санаторій. Тоді поступово будівля стала занепадати. Відновити палац вирішили в одному благодійному фонді, але зараз зовсім не видно, щоб будівлю хтось реставрував.

Автор: Олег БОЖКО
 

Втім, все-таки лишається надія на те, що минулу розкіш палацу все-таки відновлять. Цієї осені у Харківській ОДА повідомили, що 2018 року, можливо, палац можуть реставрувати. Відбудуться реставраційні роботи чи ні – можна переконатись лише із часом. А поки – можна просто вирушити у мандрівку вихідного дня на Харківщину, щоб побачити цей мальовничий палац – справжню окрасу області. Тому третя причина побувати тут – це дослідити туристичні цікавинки області, яких ви ще не бачили, і здивуватися новому.

Зараз ви читаєте новину «Три причини відвідати "цукровий" Шарівський палац». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі