неділя, 14 квітня 2019 20:11

Вінченцо Монтелла - тренер, який зможе повернути " Фіорентину" в еліту італійського футолу

Вінченцо Монтелла -  тренер, який зможе повернути " Фіорентину" в еліту італійського футолу
Віченцо Монтелла . Фото:Reuters

Віченцо Монтелла очолив" Фіорентину". Замінивши на цій посаді Стефано Піолі. Це вже другий прихід Монтели в " Фіорентину". Між ними була робота в " Мілані" та " Севільї".

Gazeta.ua пропонує познайомитися із тренером Монтеллою та його принципами роботи.

Як відомо, не завжди хороший футболіст стає хорошим тренером. Але випадок з Вінченцо Монтеллою - не такий. Більш того, будучи досить винахідливим форвардом, він став дуже неординарним наставником, несучи в італійський футбол свіжі ідеї і концепції.

Як і більшість футболістів свого покоління, "Аероплан" (прізвисько Монтелла під час перебування футболістом) залишився працювати в структурі того клубу, в якому провів найкращі роки і в якому закінчив кар'єру. В даному випадку це була "Рома".

Як водиться, наш герой почав з дитячої команди (середній віком його перших підопічних становив 15 років), але замість належних за контрактом трьох років відпрацював тільки півтора року, після чого пішов на підвищення. Так сталося, що в лютому 2011-го року рада директорів "Роми" відправив у відставку Клаудіо Раньєрі і постановив закрити вакантну посаду головного тренера першої команди кандидатурою Монтелла.

На той момент йому було всього 36 років - деякі в такому віці ще в футбол грають. У Монтелла навіть не було тренерської ліцензії, що дозволяла керувати командою Серії А, тому формально він був оформлений в якості помічника Ауреліо Андреаццолі. За контрактом нашому герою належало 0,5 млн євро на рік, плюс надбавка 10% в разі виходу в Лігу чемпіонів.

Почав самостійно працювати у дорослому футболі в 36 років

Варто зауважити, що на той момент в Серії А було зіграно 26 турів і "Рома" займала низьке, з точки зору клубних босів, сьоме місце. Почав тренерську кар'єру Монтелла досить непогано: три перемоги і дві нічиїх у перших п'яти матчах. Одна з перемог, до речі, була здобута в Римському дербі з впевненим рахунком 2: 0. Закінчився той сезон для "Роми" на підсумковому шостому місці, з семиочковою відставанням від зони Ліги чемпіонів, тому з молодим тренером вирішили розлучитися, замінивши його на іншого молодого і перспективного - Луїса Енріке.

Ну а наш герой, недовго думаючи, прийняв пропозицію "Катанії" та за рік підняв її з 13-го на 11-е місце. Це при тому, що завдання перед "Слонами" стояло скромним - зберегти прописку в Серії А. До речі, не обійшлося і без особистих досягнень: у березні 2012-го року Вінченцо Монтелла був названий найкращим тренером місяця в Серії А. І не дарма - за цей відрізок часу команда не програла жодного матчу, вигравши у "Фіорентини" і "Лаціо", а також зігравши внічию з "Інтером", "Наполі" і "Міланом". Але навіть не це було головним - на Сицилії Монтелла зумів побудувати самобутню команду, яка мала свій неповторний ігровий стиль.

Мабуть цим він і привернув увагу Андреа Делла Валле, власника скотившись на той час в нижню частину турнірної таблиці "Фіорентини". Сезон 2011-2012 "Фіалки" закінчили на непочесні 13-му місці, тому нашого героя чекав непочатий край роботи.

Багато футбольних оглядачів не без підстав називали ту "Фіорентину" самою видовищною командою Серії А. При цьому молодий тренер багато уваги приділяв психології та мікроклімату в команді. З цією метою спочатку навіть купувалися по парі футболістів з однієї країни - щоб їм простіше було адаптуватися до нових умов.

Зробив " Фіорентину самою видовищною командою Серії А

Що характерно, результат теж не змусив себе довго чекати: команда фінішувала на четвертому місці, при цьому до останньої хвилини останнього туру претендувала на третє місце, яке давало путівку в Лігу чемпіонів.

Монтелла дебютував в єврокубках, де в Лізі Європи його підопічні потрапили в одну групу з дніпропетровським "Дніпром", впевнено її виграли і достроково вийшли в плей-оф. За рік не залишили шансів "Динамо" Сергія Реброва у 1/4 того ж турніру. Тільки от "Шахтар" не вдалося обіграти. В той час Монтелла тільки прийшов до "Роми" та мав відігравуватися в Донецьку після домашніх 2:3 ще програних за Спалетті. "Гірники" просто знищили "Рому" 3:0 починаючого тренера.

Але головним було те, що в Монтеллу повірили. Повірили в нього вболівальники, буквально обожнювали тренера. Повірили футболісти, висловивши готовність беззаперечно підкорятися, незважаючи на відносно юний вік і порівняно невеликий досвід (чого зараз не вистачає Філіппо Індзагі в "Мілані", якого, за чутками, не сприймає всерйоз "стара гвардія").

Власне, не боязнь експериментувати, методом проб і помилок шукати, а знайшовши - шліфувати свій фірмовий ігровий стиль - це те, що вигідно відрізняє Монтеллу від основної маси тренерів, і за що його так всі люблять в Італії.

Що ще вигідно відрізняє Монтеллу від інших, так це його щирість і прямота. Він не боїться називати речі своїми іменами і не шукає собі виправдань. Коли його команда грає погано - він першим готовий це визнати. Коли заграв футболіст, на якого практично не розраховував - він не намагається заднім числом переписати свої слова, додавши штамп "мене не так зрозуміли", а чесно зізнається в цьому.

Не боїться речі називати своїми іменнами

Але найголовніше, що він вже володіє колосальним досвідом, але при цьому не перестає рости над собою. Монтелла-тренер сміливо експериментує з ігровими схемами і різними поєднаннями футболістів в цих схемах. Він набиває шишки, але при цьому прогресує разом зі своїми командами, і це помітили вже за межами Серії А.

Єдине, що заважає йому перейти з перспективних в великі - відсутність виграних трофеїв. Але це можна поправити, головне не зупинятися на досягнутому і не опускати руки. А цього Вінченцо Монтелла, судячи з усього, робити не збирається.

Зараз ви читаєте новину «Вінченцо Монтелла - тренер, який зможе повернути " Фіорентину" в еліту італійського футолу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі