субота, 18 листопада 2017 11:09

Унікальний українець закинув три шайби у матчі НХЛ

Унікальний українець закинув три шайби у матчі НХЛ
Майк Боссі - чотириразовий володар Кубка Стенлі

18 листопада 1980 року нащадок українських переселенців, хокеїст Майк Боссі (Михайло Босий) закинув три шайби в матчі із "Сент-Луіз Блюз". Гра завершилася перемогою "Нью-Йорк Айлендерс" - 7:2. Окрім Майка Боссі асистом за "Блюз" відзначився ще один українець – Берні Федерко.

Це був 4-ий хет-трик Боссі в сезоні і 12-ий у кар'єрі. Майк грав у складі легендарного тріо "острів'ян" кінця 70-их початку 80-их: Джилліс – Тротьє – Боссі. Чотири рази поспіль "Айлендерс" вигравали Кубок Стенлі. Лише Вейн Гретцьки і його "Едмонтон" зуміли зупинити Боссі в п'ятому поспіль фіналі 1982 року.

Майк – унікальний бомбардир початку й середини 1980-х. Чотириразовий володар Кубка Стенлі. У списку найкращих гравців НХЛ — на 20-й сходинці. Уродженець Монреаля мав 11 братів і сестер. Юнаком дуже багато забивав. За таланти Майка молодіжна команда "Лаваль Нешнлс" придбала великий будинок для всієї родини Босих. Попри це, у драфті 1977 року стояв лише під 15 номером. "Фахівці" стверджували, що Майк не мав бійцівських здібностей.

Майк – унікальний бомбардир початку й середини 1980-х. Чотириразовий володар Кубка Стенлі. У списку найкращих гравців НХЛ — на 20-й сходинці

Боссі обрав "Нью-Йорк Айлендерс". Невдовзі тренер Ел Артор побачив, що здобув справжній "діамант". У дебютному сезоні закинув 53 шайби. У двох наступних — 69 та 68. Б'є рекорд Моріса Рішара — 49 голів у 50 матчах. У 49 іграх Майк закинув 48. В 50-ій – відразу дві. Дев'ять сезонів поспіль забивав понад 50 шайб. Через хронічну хворобу спини завершив кар'єру 30-річним.

Серед гравців НХЛ, які закинули в регулярному чемпіонаті понад 200 голів, посідає перше місце за середньою результативністю – понад 76 відсотків (друге місце за цим показником у Маріо Лем'є).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець вибив із турніру хокейну збірну СРСР

З 22 березня 1992 року №22, під яким виступав Майк Боссі, не використовується "Нью-Йорк Айлендерс". Працює в клубі одним з менеджерів.

Зараз ви читаєте новину «Унікальний українець закинув три шайби у матчі НХЛ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі