вівторок, 01 жовтня 2019 14:47

У Києві відбувся Європейський чемпіонат Го

  Переможці чемпіонату і керівництво Федерації Го України - Дмитро Яценко, Володимир Костерін
Переможці чемпіонату і керівництво Федерації Го України - Дмитро Яценко, Володимир Костерін

28-29 вересня 2019-го в Києві відбулася знакова подія для всіх, хто цікавиться інтелектуальними видами спорту. Столиця України вперше приймала Європейський чемпіонат з гри Го для студентів (European Student Go Championship 2019, ESGC).

За результатами дводенного турніру були визначені 5 призерів, два з них з України. Найсильнішими гравцями чемпіонату стали – Підпера Лукас (Чехія), Матюшкін Олександр (РФ), Крушельницький Валерій (Україна).

"Я дуже задоволений своїм виступом, завжди приємно вигравати, тим паче це був Чемпіонат Європи, до якого я довго готувався, – сказав Підпера Лукас. – Окремо відзначу саму організацію турніру, про важливість якого можна судити з того, що чемпіонат відбувся в самому центрі Києва – колонній залі міської адміністрації".

  переможці чемпіонату і керівництво Федерації Го України - Дмитро Яценко, Володимир Костерін
переможці чемпіонату і керівництво Федерації Го України - Дмитро Яценко, Володимир Костерін

Нагородою для переможця, студента з Чехії, стала путівка на навчання до професійної школи Го в Південній Кореї, для інших призерів – 4 путівки на Європейський чемпіонат для студентів, який 2020-го проходитиме в Токіо. Представлятимуть Європу на чемпіонаті в наступному році 2 українця – Крушельницький Валерій і Петрашівська Ніка.

З цього приводу Почесний президент Федерації Го України Володимир Костерін зазначив: "Наші спортсмени показали хорошу гру і гідний результат. Як правило, українці вважаються одними з найсильніших гравців Го в Європі. Проведення Європейського чемпіонату в Києві стало можливим завдяки попереднім перемогам наших спортсменів, зокрема 2016-го збірна України стала чемпіоном Європи".

Українська Федерація Го проводить активну роботу, щоб залучити Україну в світовий рух інтелектуальних ігор, та отримувати цінний досвід на міжнародних змаганнях.

"Наша мета, щоб про Го знали більше людей в Україні, і гра підтримувалася на рівні держави. Тому що Го сприяє всебічному розвитку особистості, посилюючи аналітичні та креативні здібності. Також Го вважається управлінським інструментарієм, адже знання правил гри дозволяють вибудовувати ефективні стратегії в будь-якій сфері життєдіяльності – у військовій справі, політиці, бізнесі та інших", – додав Володимир Костерін.

 

Заходи, який проводила Федерація за останні кілька років, були визнані як одні з кращих на світовому рівні: Європейський чемпіонат Го для жінок в Одесі (2017), юнацький чемпіонат, який приходив у Київському палаці дітей та юнацтва (2018). Попередній організаційний досвід буде на користь для наступної масштабної події, до якої вже давно готується Федерація.

"2020-го в Україні проходитиме головна подія для європейської Го спільноти – 64-й Європейський Го Конгрес (ЕГК). Це щорічний двотижневий відкритий комплекс змагань для визначення кращих спортсменів Го у різних категоріях. Місцем проведення Конгресу обрана фестивальна столиця України – місто Кам'янець-Подільський. Участь у змаганнях вже підтвердило 35 країн. Будуть гравці з усіх континентів, і звичайно, з країн, де Го є частиною національної культури, тобто з Китаю, Південної Кореї, Японії" – повідомив президент УФГО Дмитро Яценко.

Довідка:

Го найбільш популярна настільна гра на планеті. В Країнах Азії має підтримку на державному рівні – Го викладається в загальноосвітніх і спеціалізованих школа, функціонують телеканали та ЗМІ, присвячені тематиці Го.

В Європі практикується переважно японський варіант гри. Європейська Федерація Го створена 1957-го і на сьогодні об'єднує 37 країн учасниць. Щорічно ЄГФ проводить 12 офіційних змагань та близько 400 національних, під її егідою створена Європейська професійна Ліга Го.

В Україні гра Го відома ще з початку двадцятого століття, але масового розповсюдження набула починаючи з 1975-го після серії публікацій в журналі "Наука та Життя". У великих містах були створені клуби, почали проводитися регулярні чемпіонати. Результатом стало формування в Україні провідної Європейської організації, яка об'єднує всіх гравців країни.

Досягнення – 2012-го подвійна перемога на чемпіонаті Європи – Юрій Михалюк у категорії до 12 років, Валерій Крушельницький у категорії до 16 років. 2016-го національна збірна України на Європейському чемпіонаті в Санкт-Петербурзі (РФ) отримала гучну перемогу. 2019-го два важливих здобутки – Артем Качановський виграв Європейський професійний чемпіонат, а Всеволод Овсієнко в категорії до 12 років отримав першість у чемпіонаті Європи.

Зараз ви читаєте новину «У Києві відбувся Європейський чемпіонат Го». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі