понеділок, 10 вересня 2018 11:09

Штеффі Граф виграла "Великий шолом"

Штеффі Граф виграла "Великий шолом"
Після перемоги Граф у тенісі ввели термін "Великий шолом"

1988-го німецька тенісистка Штеффі Граф виграла "Великий шолом" – 4 найголовніші змагання тенісного року – чемпіонати Австралії, Франції, Великобританії та США.
До старту сезону-1988 німкеня підійшла в званні першої ракетки світу. Ім'я Граф тенісні вболівальники дізналися ще 1984-го, коли 15-річна дівчинка дісталася до четвертого кола Вімблдону і посіла перше місце на Олімпіаді - на тих Іграх теніс був показовим видом спорту. За рік вона повторила свій успіх на кортах Всеанглійського лаун-тенісного клубу, а також дійшла до півфіналу US Open. Справжній прорив стався 1987-го - фінали Вімблдону та US Open, титули на "Ролан Гаррос" і Підсумковому чемпіонаті. При цьому на Australian Open Граф не приїжджала зовсім.

Сезон-1988 Штеффі початку без розминки - із Відкритого чемпіонату Австралії. Німкеня перебувала в такій формі, що жодна суперниця до фіналу не змогла нав'язати їй скільки-небудь серйозну боротьбу - лише раз Штеффі виграла сет 7:5, усі інші партії завершувалися з перевагою в 3 і більше гейми. У фіналі Граф грала з Кріс Еверт, яка на той момент була третьою в світі. 2 великі американки - Еверт і Мартіна Навратілова - поступово здавали свої позиції. Кріс, наприклад, останнього разу у своїй кар'єрі грала в фіналі турніру "Великого шолома". Еверт гідно поборолися в другому сеті, але не перешкодила Граф завоювати свій перший титул в Австралії - 6:1, 7:6 (7:3).

Фінал увійшов в історію як найкоротший вирішальний матч Уімблдона – він тривав всього 32 хв.

Після успіху на Зеленому континенті Штеффі взяла місячну паузу і добре відпочила. Вона продовжила свою переможну серію в Сан-Антоніо, а першої поразки зазнала лише в березні. У фіналі турніру в Бока-Ратоні її обіграла Габріела Сабатіні. Проте на наступному великому змаганні Граф знову не знала собі рівних - у Майамі у неї ніхто не взяв ні сету.

Напередодні "Ролан Гаррос" Штеффі зіграла всього 2 турніри, при цьому лише один на європейському ґрунті. Однак у той час німкеня була настільки сильнішою за всіх інших, що могла впевнено триматися на першому місці, виступаючи в одному змаганні за місяць. Похід до півфіналу "Ролан Гаррос" став для Граф прогулянкою - всі перемоги в 2 сетах без будь-якого натяку на боротьбу. Лише за крок до вирішального матчу Сабатіні змусила німкеню попітніти. Однак Штеффі взяла реванш, а потім був зіграний один із найзнаменитіших фіналів "Великого шолома" в історії - німкеня розгромила Наташу Звєрєву з рахунком 6:0, 6:0. Фінал увійшов в історію як найкоротший вирішальний матч на "Шоломі" - він тривав всього 32 хв.

Зараз таке уявити важко, але до трав'яного покриття сезону Штеффі не готувалася зовсім. Після "Ролан Гаррос" вона відразу приїхала на Вімблдон. Цікаво, що перший матч на лондонських кортах вона виграла з таким же рахунком - із двома "бубликами". Знову до фіналу Граф не зустріла жодного опору, жодного разу не програвши навіть 4 гейми в сеті. Лише Мартіна Навратілова змогла відібрати у Штеффі сет, але не більше того - 5:7, 6:2, 6:1.

До US Open лідер сезону впевнено завоювала ще 2 титули, а 4-й турнір "Великого шолома" почала для себе стандартно - розгром за розгромом. Перед півфіналом Кріс Еверт прийняла рішення знятися, а у вирішальному матчі Сабатіні знову змусила суперницю попрацювати - 6:3, 3:6, 6:1. Таким чином, у 19 років Граф домоглася неймовірного досягнення - зібрала повноцінний "Великий шолом". Вона стала третьою жінкою, якій підкорилося це досягнення в одиночному розряді - до неї всі головні титули за один рік завойовували Морін Конноллі Брінкер 1953-го та Маргарет Корт 1970-го.

Терміну "Золотий шолом" 1988-го ще просто не існувало - як відомо, теніс був частиною олімпійської сім'ї з 1896-го по 1924-й, а повернувся до програми Олімпіад лише 1988-го. У Південній Кореї Граф відразу зіткнулася з труднощами - вона не без зусиль перемогла і Лейлу Месхі, і Ларису Нейланд. Однак на фінальних стадіях боротьби не вийшло - 6:2, 6:0 із Зіною Гаррісон і 6:3, 6:3 із Сабатіні. Саме після цього успіху довелося придумати термін, який би відображав масштаб успіху Граф.

Завершити фантастичний сезон на мажорній ноті не вдалося - на Підсумковому турнірі вона поступилася в півфіналі Пем Шрайвер. У результаті Штеффі виграла 72 матчі з 75 і завоювала 11 титулів. Тільки Сабатіні протягом усього року вдавалося нав'язувати боротьбу німкені та навіть двічі її перемогти, а в цілому із 40 очних зустрічей у аргентинки 11 вікторій. А Граф після ідеального сезону ще 4 рази мала шанс завоювати "Великий шолом" - у сезонах-89, 93, 95 і 96 вона завоювала 3 "Шоломи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бенфіка" страждатиме ще 44 роки

Всього ж в її активі 900 перемог у WTA, 107 титулів, із них 22 "Шоломи", і 8 років на першій сходинці WTA. "Я зробила все, що хотіла в цій грі. Відчуваю, що мені більше ні до чого прагнути. Наприкінці кар'єри я вже не отримувала того задоволення, яке було раніше. Після Вімблдону-99 мені вперше не захотілося їхати на новий турнір. Я зрозуміла, що у мене вже немає колишньої мотивації", - заявила Штеффі Граф.

Зараз ви читаєте новину «Штеффі Граф виграла "Великий шолом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі