неділя, 09 червня 2019 20:11

Реєс допоміг Капелло стати чемпіоном

Реєс допоміг Капелло стати чемпіоном
Хосе-Антоніо Реєс виграв 5 Кубків Ліги Європи

1 червня в автокатастрофі загинув Хосе Антоніо Реєс – колишній футболіст "Реала", "Арсенала", "Севільї" й "Атлетико" – п'ятиразовий володар Кубка Ліги Європи.

Хосе Антоніо увірвався в дорослий футбол в рідній "Севільї", в 16 років зігравши перший матч в Ла Лізі і встановивши рекорд клубу. Коли в 2001-му "Севілья" повернулася до елітного дивізіону, Реєс став одним з лідерів і найяскравішою зіркою команди. У першому ж повному сезоні він, граючи на флангах атаки або в центрі, забив 8 голів.

У 2003-му Реєс став місцевим героєм і трансферною метою топ-клубів. Швидше за інших виявився "Арсенал", який в результаті заплатив за іспанця 17 мільйонів фунтів. Вболівальники "Севільї" плакали і просили Рейеса залишитися, але в січні-2004 вінгер опинився в Лондоні.

Перший гол в Англії Реєс забив "Челсі" в Кубку - і зробив це красиво.

Реєс встиг дуже вчасно - "Арсенал" проводив історичний сезон і в підсумку закінчив чемпіонат без поразок. Хосе Антоніо забив 3 голи, один з яких - в гостях з "Портсмутом" - врятував клубу рекордну безпрограшну серію. Реєс став першим іспанцем, який виграв АПЛ.

Гра не складалася, Реєс вискочив на заміну, забив два голи і став чемпіоном


Наступні два сезони вийшли у Рейеса не надто яскравими. Він так до кінця і не адаптувався в Англії - ні в побутовому, ні в футбольному сенсі. Іспанця бентежила жорсткість англійських захисників і загальна інтенсивність гри. На довершення бід Реєс сам був видалений у фіналі Кубка Англії-2005 проти "МЮ".

Влітку 2005-го Хосе Антоніо підписав новий довгий контракт з "Арсеналом", але вже через рік опинився в Мадриді. Про його бажання повернутися в Іспанію дізналися всі після повідомлення однієї з іспанських радіостанцій. Реєс потім говорив, що йому дуже подобається і "Арсенал", і його вболівальники, але ні до мови, ні до погоди він так і не звик.

Перехід в "Реал" відбувся влітку-2006 в форматі оренди - в зворотному напрямку поїхав Жуліо Баптиста. Сезон в Мадриді не був видатним, але Реєс дуже допоміг команді Фабіо Капелло взяти титул. В останньому турі "Реалу" потрібна була тільки перемога в матчі з "Мальоркою", гра не складалася, Реєс вискочив на заміну, забив два голи і став чемпіоном.

Цього виявилося недостатньо - "Реал" не став викуповувати трансфер Хосе Антоніо, і в 2007-му вінгер перейшов в інший мадридський клуб - "Атлетико".

Довгий час це здавалося помилкою. За перший сезон Реєс взяв участь в 37 матчах і не забив жодного разу. Вболівальники "Атлетико" і без того йому були не дуже раді, а тут зовсім розсердилися.

В результаті наступний сезон гравець провів в оренді в португальській "Бенфіці".

У "Бенфіці" Реєса тренував Кіке Санчес Флорес, а в 2009-му вони, на радість обох, возз'єдналися в "Атлетико".

У тому сезоні "Атлетіко" виграв Лігу Європи, а через сезон зробили це знову.

З відходом Кіке Санчеса справи Реєса знову зіпсувалися - і в січні-2012 Хосе Антоніо повернувся в "Севілью".

З рідним клубом Реєс тричі поспіль виграв Лігу Європи. Не завжди грав багато і забивав, але був символом команди.

Влітку 2016- го контракт Реєса з "Севільєю" закінчився, і Хосе Антоніо пішов в "Еспаньол" - до Кіке Санчеса, ймовірно головному тренеру в його кар'єрі.

У "Еспаньолі" Рейес провів всього сезон, перейшов в "Кордобу", а в 2018-ому їздив до Китаю.

Останнім клубом в кар'єрі Реєса стала "Естремадура".

У Хосе Антоніо вийшла яскрава і неспокійна кар'єра з купою трофеїв (5 перемог в Лізі Європи, чемпіонства в Англії та Іспанії) і переміщень, але спочатку здавалося, що все могло бути ще краще. Суперзіркою Реєс так і не став, але сьогодні це особливо не важливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'ятиразовий тріумфатор Ліги Європи загинув в автокатастрофі

У Рейеса залишилася дружина Ноеля, дві доньки і син від попереднього шлюбу.

Зараз ви читаєте новину «Реєс допоміг Капелло стати чемпіоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі