субота, 01 березня 2008 15:34

"Я молодий тренер, і мені часто доводиться підлаштовувати свою тактику під гравців"

Головний тренер збірної Італії Роберто Донадоні відповів на питання видання La Stampa за 100 днів до початку Чемпіонату Європи.

- Роберто, ось і прийшли ваші "100 днів Наполеона". Як відчуття?

- Знаючи, як закінчив Бонапарт, я вважаю за краще не замислюватися над подібними асоціаціями.

- Напевно, всі ваші думки зараз пов"язані з майбутнім Чемпіонатом Європи?

- Так, ми не сидимо на місці, робота кипить. Три моїх помічника уважно спостерігають за збірними Голландії, Франції і Румунії. У квітні я, Бортолацці і Бузо проглянемо матеріали, визначимося зі складом і почнемо готуватися до турніру.

- А ви стежите за клубами з цих країн?

- Іноді. Більше, звичайно, за чемпіонатом Румунії, який нам знайомий набагато менше, ніж голландський і французький. Зараз нам важлива будь-яка інформація. Думаю, що Вальтер Дзенга, який займався тренерською діяльністю в Румунії, розповість мені багато корисних речей.

- На чому Ви маєте намір зосередитися в цих 100 днів, що залишилися до Євро?

- На своїй команді. У мене вже є деякі ідеї, але, щоб втілити їх в життя, дуже важливо знати в якому стані знаходиться кожен з гравців.

- Якщо вам доведеться вибирати між футболістом, який знаходиться в кращій формі, і тим, хто більше підходить під ваше бачення гри, кому ви віддасте перевагу?

- Я молодий тренер, і мені часто доводиться використовувати тих гравців, яких мені дають, і вже під них підлаштовувати свою тактику.

- Чи означає це, що основна увага приділяється формі футболістів?

- Це дуже важливий чинник, хоча і не найголовніший. Відомо безліч прикладів, коли гравці, багатьма списані з рахунків, розцвітали напередодні великого турніру. І є ще один нюанс.

- І який же?

- Ви думаєте, що у мене є лише одна модель гри, яку я використовую. Насправді це не так.

- Створюється враження, що, маючи Луку Тоні, Ви гратимете з одним нападаючим і двома гравцями, які підтримуватимуть його з флангів.

- Але в Баварії Тоні грає в парі з Клозе і все одно забиває багато. Отже, тут справа не в схемі.

- Ви візьмете на Євро 8 захисників, 6 півзахисників і  6 нападаючих?

- Все залежить від універсальності гравців. Наприклад, Пануччі може зіграти і на фланзі, і в центрі, і це дає мені місце для маневрів, Каморанезі прекрасно виглядає і в півзахисті, і в нападі - від його стану може безпосередньо залежати кількість форвардів, і так далі

- Вас хвилюють часті травми Буффона?

- Чесно кажучи, якісь побоювання є. Я часто спілкуюся з лікарями Ювентуса про його здоров"я. На щастя, Джіджі справжній професіонал, так що я сподіваюся, він зможе про себе подбати.

- Якщо Буффон буде не в порядку, його замінить Серені?

- Можу сказати лише, що він дуже добре виглядає в воротах Торіно.

- Вам не набридли постійні заклики взяти в збірну Кассано, Дель П"єро і Боррьєлло?

- Хочу попросити тих, хто підтримує їх виклик, відповісти на одне питання. Кого, у такому разі, я повинен залишити поза складом на Євро?

- У квітні італійський паспорт отримає Амаурі. Ви зацікавлені в його послугах?

- Амаурі - один з найсильніших нападаючих Серії А цього сезону. Але мене хвилює, що він не встигне провести в збірній достатньо часу.

- У 1978-му році Беарзот викликав в збірну Кабріні і Паоло Россі, у яких зовсім не було практики.

- Мені вже нагадували про це.

- Збірну супроводив успіх, коли в Серії А була висока конкуренція між командами в боротьбі за Скудетто. Тепер з цим покінчено. Чи впливає це на гру ваших підопічних?

- Я навіть і не знаю, який чемпіонат кращий - той, який тримає тебе в напрузі всі 38 ігор, або той, в якому можна дозволити собі розслабитися. Але лідерство Інтера мало впливає на мою роботу - адже там грають одні іноземці.

- А виступи в кубках?

- У 2006-му Інтер і Юве вилетіли в 1/8-й, Мілан в 1/4 Коппи, і ми виграли Чемпіонат Світу. Але і в 1994-му, коли россонері виграли Лігу Чемпіонів і Скудетто перед тим, як збірна відправилася, гравці були втомленими, але мотивованими - їм хотілося перемагати ще і ще.

- Ви повинні будете провести 3 гри в Швейцарії, але ваша база буде розташована у Відні. Чому так?

- Інші команди вибирали бази раніше нас, але мене цілком влаштовує зупинитися у Відні - там хороші умови. 45 хвилин на літаку - не проблема.

- Кажуть, що ви вирішили так далеко від"їхати від Італії, тому що боїтеся тіффозі.

- Дурниця. Тим більше, в Лугано, яке було одним з варіантів, неможливо проводити закриті тренування.

- Що вас хвилює перед стартом турніру?

- Я трохи стурбований тим, скільки часу у нас буде на підготовку. 24 травня фінал Кубка Італії  - так що ми зберемося на базі в Коверчано тільки 25-го. Там проведемо тиждень і ще тиждень у Відні. Не густо.

- Фабіо Капелло встановив правила для гравців збірної Англії. У Вас є щось подібне?

- Звичайно, вони були і раніше. Не використовувати телефон за столом, зустрічатися з рідними і агентами тільки в певний день - я не тиран, просто хочу, щоб моя команда перемагала.

Football.ua
Зараз ви читаєте новину «"Я молодий тренер, і мені часто доводиться підлаштовувати свою тактику під гравців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі