середа, 29 червня 2011 12:42

"Лукашенко написав, що пишається нами" - Скавиш

"Лукашенко написав, що пишається нами" - Скавиш

Футбольна збірна Білорусі завоювала бронзові нагороди молодіжного чемпіонату Європи та путівку на Олімпійські Ігри в Лондон. Турнір пройшов у Данії з 11–25 червня. У матчі за третє місце білоруси перемогли команду Чехії — 1:0.

Всього підопічні Георгія Кондратьєва зіграли п?ять матчів. На груповому етапі перемогли Ісландію — 2:0, поступилися Данії — 1:2 та Швейцарії — 0:3. У півфіналі з іспанцями, майбутніми чемпіонами Євро-2011, збірна Білорусі вела в рахунку до 89 хвилини. Футболісти "червоної фурії" спочатку перевели матч у додатковий час, а потім вирвали перемогу — 3:1.

- Ми ще не до кінця усвідомили, те чого досягли у Данії. - каже "Gazeta.ua" 21-річний Максим Скавиш, нападник молодіжної збірної Білорусі та борисовського БАТЕ. - Більше розуміння буде коли поїдемо на Олімпіаду. Так, ми досягли вагомого результату. Всі дуже раді, але зараз ми вже переключилися на клубні справи. У нас триває чемпіонат Білорусі, скоро стартуємо в Лізі чемпіонів (13 липня БАТЕ зіграє з "Лінфілдом" у другому відбірному раунді турніру). Наприклад, завтра (розмова відбулася у вівторок, 28 червня) БАТЕ гратиме з "Шахтарем" із Солігорська. Зараз всі думки зайняті цим матчем.

Сили після Євро ще залишились. Тренерський склад робить все для нашого відновлення. Думаю, ми будемо у хорошій формі.

Як команду зустрічали після повернення з Данії?

- Національного свята в Білорусі не оголосили, але зустрічали дуже тепло. Багато людей прийшло нас привітати. Не кожного разу нам влаштовують таку зустріч. Наш президент написав нам листа. Таке трапляється не кожного дня. Він відзначив, що Білорусь вперше досягла такого результату і вийшла на Олімпіаду. Також написав, що пишається нами. Це було приємно читати.

Команда отримала преміальні?

- Федерація добре підготувала нас до турніру, дала хороші преміальні. Нас забезпечили всім необхідним, у тому числі парадними костюмами. Нам тільки залишалось виходити і грати. До речі, для мене та для інших хлопців ходити в костюмах було досить звичною справою. На єврокубкові матчі в БАТЕ ми також їздимо у краватках і піджаках.

Ви відкривали Євро матчем проти Ісландії.

- Перед грою було невелике хвилювання, але всі хлопці рвалися в бій і воно зникло зі стартовим свистком арбітра. Матч з Ісландією можна назвати ключовим поєдинком на турнірі. Перемога над острів'янами допомогла нам вийти з групи. Взагалі, перший поєдинок дуже важливий, як з психологічної так і з турнірної точки зору.

З господарем турніру було важко грати?

- У збірній Данії зібрані хороші гравці. Я б не сказав, що їм, як господарям турніру, допомагали судді. У будь-якому випадку все залежало від нас. Як ми будемо грати, так і арбітр судитиме. Якщо ми даватимемо йому привід свистіти, то він і ставитиме пенальті.

Коли у матчі зі швейцарцями усвідомили, що виходите у півфінал?

- Після фінального свистка. На лавці запасних всі сиділи і займалися підрахунками. У паралельному матчі Данії з Ісландією постійно змінювався рахунок. Ми намагались про це не думати і грати. Коли ми пропустили третій м?яч від швейцарців, то одні почали кричати, що ми вийшли, інші заперечували і говорили, що ми не вийшли. Після фінального свистка ми навіть не знали, що робити. З одного боку ми програли і мали б виглядати засмученими, а з іншого — ми вийшли з групи і треба святкувати. Зі мною вперше таке трапилося, що після поразки я радів.

Слідкували за розвитком подій в іншій групі?

- Так. Там підібрались хороші команди (Іспанія, Англія, Чехія та Україна) і було цікаво подивитися, як вони грають. Але ми нічого не вираховували наперед. Всі команди-учасники Євро сильні. Виділити можна лише Іспанію. Вона виглядала очевидним фаворитом всього чемпіонату.

Якраз у матчі з іспанцями вам не вистачило всього кількох хвилин до фіналу.

- Нам трохи не пощастило. Зате пощастило у матчі за третє місце проти чехів. Наприкінці ми могли пропустити від Лібора Козака. З іспанцями ми зіграли від оборони. Діяти першим номером проти такої команди дуже важко. Ми поступаємось їм у техніці, у роботі з м'ячем, у швидкості прийняття рішень. Також вважаю, що суддя погано виконав свою роботу. Він не фіксував фоли іспанців в основний час, а вже за рахунку 3:1 на їхню користь почав свистіти і давати їм жовті картки.

Що скажете про гру збірної України?

- Я думав, що українці вийдуть з групи разом з іспанцями. Багато хлопців у команді вважали так само. У вашій збірній зібрані хороші футболісти. Можливе, десь не пощастило. Можливо, ще були якісь причини. Футбол дуже непередбачуваний вид спорту. Наприклад, мало хто вірив, що ми можемо вийти з групи, але нам це вдалося.

Ми поїхали на Євро не Данію дивитися, а досягати результатів. Коли ми пройшли Італію у стикових матчах, то вся команда в один голос заявила, що ми поїдемо на Олімпіаду. Головне, що хлопці вірили і билися за путівку в Лондон. Звичайно, нам хотілося досягти більшого, вийти у фінал, виграти золоті або срібні нагороди. Але ми не засмучуємося через "бронзу".

Мету на Олімпіаду вам вже встигли озвучити?

- Ціль на Олімпійські Ігри ми будемо ставити ближче до самого турніру. Він відбудеться більше, ніж за рік. Зараз нам потрібно працювати, щоб виступити у Лондоні ще краще, ніж у Данії.

Гру збірної Білорусі багато критикували. Ви читали, що про вас писали ЗМІ та вболівальники?

- Ми читали Інтернет. Було дуже неприємно. Ми навіть домовилися з хлопцями, що під час чемпіонату не будемо спілкуватися з пресою. Після турніру ми цю заборону зняли. Найбільше вразило, що на батьківщині наші вболівальники писали, що ми не заслуговуємо виходу у півфінал, ще там чогось. Одна справа, коли критикують нашу гру, називають її поганою і невиразною. З цим я згоден, тут нічого образливого немає. Але коли пишуть, що ми не гідні, то це найобразливіше.

Я вважаю, якби команда не виступала, її потрібно підтримувати. Те що ми вийшли на Євро, це вже видатне досягнення. Звичайно, ми не ставили перед собою завдання просто потрапити у вісімку найкращих команд континенту. Нам потрібна була підтримка кожного білоруса. За нас вболівали батьки, знайомі, але хотілося, щоб було менше критики.

Можливо, не варто було читати Інтернет?

- Ми жили за містом. За великим рахунком, не було куди дітися. А через Інтернет ми спілкувалися зі своїми близькими, також хотілося бути у курсі подій у клубі та чемпіонаті Білорусі. Тому мимоволі нам на очі потрапляли публікації про Євро. Ми відповіли на критику своїм результатом, але невеликий осад досі залишився.

Данію вдалося подивитися?

- У нас була екскурсія в Орхус. Місто мені дуже сподобалось. Від нього залишились тільки приємні спогади. Запам'ятались маленькі красиві вулички та велика кількість велосипедів.

Зараз ви читаєте новину «"Лукашенко написав, що пишається нами" - Скавиш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі