середа, 06 вересня 2017 11:10

Леонідас винайшов бісіклету

Леонідас винайшов бісіклету
Леонідас в футболі став автором "ножиць". Фото: goalez.com

6 вересня 1913 року з'явився на світ бразилець Леонідас. Саме він винайшов удар бісіклета, що в перекладі означає "велосипед" – удар через себе. Сучасніша назва удару – "ножиці".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найвідомішого футбольного зрадника поранили в Україні

Перший такий удар Леонідас завдав 4 грудня 1932 року в матчі Уругвай – Бразилія. Бразильці програвали - 0:1. Тренер "чарівників м'яча" випустив на поле худорлявого хлопчину. Межею його мрій було врятувати нічию в основний час, щоб потім випробувати долю в додатковий, але футболіст створив справжнє диво.

Леонідас, виконавши це завдання за 10 хвилин до кінця, не заспокоївся і під кінець гри забив другий м'яч, не просто забив, а зробив це красиво і незвично – ударом через себе.
Цей прийом він згодом зробив коронним у своєму і без того надзвичайно багатому технічному арсеналі.

Удар настільки сподобався аргентинським футболістам, що вони всією командою, на чолі з воротарем, раптово побігли вітати щасливого й здивованого Леонідаса

Під час одного з матчів "Фламенґу" проти аргентинської команди "Індепендьєнте" трапився дивний випадок. Леонідас, як то траплялося, забив гол бісіклетою. І тоді сталося неймовірне: удар настільки сподобався аргентинським футболістам, що вони всією командою, на чолі з воротарем, раптово побігли вітати щасливого й здивованого Леонідаса. Не менш здивувалися і суперники-бразилійці, а також вболівальники на трибунах.

1938 року Леонідас мав ставати чемпіоном світу, але завадив тренер бразильської команди. Після надзвичайно напруженої двоматчевої дуелі із Чехословаччиною в чвертьфіналі, він дав перепочити "Чорному діаманту". У півфіналі Італія несподівано здолала Бразилію, а Леонідас змушений був утішитися матчем за третє місце. На тому мундіалі бразилець забив 7 м'ячів.

За свою кар'єру "Чорний діамант", так називали його журналісти, змінив безліч клубів. Він виступав за "Сан-Паулу" і "Ботафого", "Фламенго" і "Насьональ". У збірній Леонідас зіграв 24 матчі і 25 разів вразив ворота суперників. 24 січня 2004-го, на 91-му році життя, легендарний футболіст помер від хвороби Альцгеймера.

Зараз ви читаєте новину «Леонідас винайшов бісіклету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі