неділя, 21 січня 2018 20:11

"Король біатлону" залишився без Олімпіади

"Рішення таке, яке є. Але я все ще впевнений, що зміг би завоювати медаль на Іграх", - говорить норвезький біатлоніст Уле-Ейнар Бьорндален.

  Уле-Ейнар Бйорндален — восьмиразовий олімпійський чемпіон, має 20 золотих медалей
Уле-Ейнар Бйорндален — восьмиразовий олімпійський чемпіон, має 20 золотих медалей

43-річний спортсмен не зумів потрапити до складу збірної Норвегії на Олімпіаду в Пхенчхані. Він показав дуже низькі результати і не зумів пройти кваліфікацію. У поточному сезоні біатлоніст жодного разу не зумів піднятися вище 18-го місця в особистих гонках на етапах Кубка світу

"Це заподіює біль. До початку Олімпіади залишається близько місяця, я б встиг набрати форму. У Норвегії зібралася сильна команда. Вони збираються боротися за медалі. Сподіваюся, вони приїдуть у своїй найкращій формі і зроблять це", - заявив Бьорндален.

Уле - восьмикратний олімпійський чемпіон і 20-кратний чемпіон світу. Ігри в Пхенчхані могли стати для нього сьомими в кар'єрі. Він брав участь в кожній зимовій Олімпіаді з 1994 року.

"Перед сезоном біатлоністам виставили чіткі вимоги, які потрібно було виконати. Результати Уле Ейнара Бьорндалена в індивідуальних гонках Кубка світу (18, 31, 18, 28, 46, 52, 36, 42) недостатньо гарні. На жаль, він не виконав вимоги, і є інші спортсмени в команді, які виступили краще і відповідають критеріям", - пояснює представник НОК Норвегії Туре Евребе.

"Особисто я вважаю, що дуже шкода, що Бьорндален не виконав критерії олімпійського відбору і що ми не зможемо побачити його на старті сьомих для нього Олімпійських ігор. Як видатний представник зимових видів спорту він завжди буде займати важливе місце в історії норвезького спорту", - розповів Евребе.

На жаль, він не виконав вимоги, і є інші спортсмени в команді, які виступили краще і відповідають критеріям

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) спростував інформацію про те, що Бьорндален може отримати персональну квоту для участі в Пхенчхані-2018.

"Не існує квот для участі в зимових Олімпійських іграх", - заявив представник медіа-служби МОК в листі норвезькому телеканалу TV 2.

Замість Олімпіади Бьорндален виступить на непрестижному чемпіонаті Європи в Італії. Турнір пройде 24-28 січня в італійській Валь-Ріданна.

Здається, це кінець епохи і повернення карми. Справа в тому, що перед домашньою Олімпіадою - Ліллехаммері-1994 - норвежцю Ейріку Квалфоссу виповнилося тридцять чотири. Він був олімпійським чемпіоном Сараєво-1984, триразовим чемпіоном світу, володарем ще десяти нагород світової першості.

  «Час бере гору над усіма нами», - Ейрік Квалфосс коментує непотрапляння Уле до складу на Пхенчхан-2018
«Час бере гору над усіма нами», - Ейрік Квалфосс коментує непотрапляння Уле до складу на Пхенчхан-2018

Але на Зимові Ігри титулованого біатлоніста не взяли. Замість нього до складу збірної Норвегії увійшов 20-річний спортсмен, який в підсумку посів 36-е місце в індивідуальній гонці, 28-е в спринті і 7-е в естафеті. Ним був якраз Уле Ейнар Бьорндален.

"Досягнення Бьорндалена захоплюють. Можливо, йому допоміг саме той досвід, який він отримав в Ліллехаммері", - каже тепер Ейрік Квалфосс.

Тепер замість Бьорндалена на Олімпіаду їде 27-річний Ерлен Бьонтегор, найкращим особистим результатом якого було п'яте місце пасьюта в Преск-Айлі в 2016-м. Для Бьонтегора Олімпіада в Пхенчхані - перший і, можливо, єдиний шанс потрапити на головний турнір чотириріччя.

Але Бьорндален може поїхати на Олімпіаду-2018 в іншій якості - допомагати дружині Дарії Домрачовій.

  Уле-Ейнар Бьорндален і Дарина Домрачова виховують доньку Ксенію
Уле-Ейнар Бьорндален і Дарина Домрачова виховують доньку Ксенію

"Чи поїде він на Ігри підтримувати мене? Ми вирішимо це в найближчі дні, але, швидше за все, так", - сказала білоруська біатлоністка.

16 липня 2016 року Бьорндален і Домрачева зіграли весілля в Осло. 1 жовтня 2016 в Мінську у подружжя народилася дочка Ксенія.

Це другий шлюб біатлоніста. З 2006 по 2012 рік він був одружений з італійською біатлоністкою Наталі Сантер. Дітей у пари не було.

Бьорндален настільки піклується про чистоту і своє здоров'я, що возить з собою пилосос і рідко вітається за руку.

"Особливе місце в моєму житті займають і пилососи, - зазначив спортсмен. - Я всюди беру з собою цю річ".

Уле-Ейнар народився 27 січня 1974 року в норвезькому містечку Драммен в сім'ї фермерів. Навчанням цікавився мало, досить багато часу проводив в спортивних секціях. Грав у футбол, ходив на тренування з гандболу, метал спис, брав участь в змаганнях з велоспорту та легкої атлетики в бігу на 3000 метрів. У нього є два брати і дві сестри. Старший брат - Даг - найпершим в сім'ї почав займатися біатлоном. За ним пішов і Уле-Ейнар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали біатлоністів на Олімпіаду від України

Зимові Олімпійські ігри в Пхенчхані пройдуть з 9 по 25 лютого 2018 року.

Зараз ви читаєте новину «"Король біатлону" залишився без Олімпіади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі