понеділок, 12 лютого 2018 11:09

Грузинський саночник розбився на очах у батька

Грузинський саночник розбився на очах у батька
Нодар Кумаріташвілі загинув за кілька годин до початку офіційної церемонії відкриття Олімпіади.

12 лютого 2010 року під час тренувальних заїздів перед Олімпіадою у Ванкувері загинув 21-річний грузинський саночник Нодар Кумаріташвілі.

Трагедія трапилася за кілька годин до початку офіційної церемонії відкриття Ігор. У гірському районі Вістлер, що в 120 км від Ванкувера, проходили тренувальні заїзди саночників. Грузинський спортсмен Нодар Кумаріташвілі дуже швидко пройшов всю дистанцію, і вже на фінішному, 16-му повороті врізався у бетонну огорожу. За деякими даними, його швидкість в момент катастрофи наближалася до 150 км/год.

Нодар Кумаріташвілі дуже швидко пройшов всю дистанцію, і вже на фінішному, 16-му повороті врізався в бетонну огорожу

До спортсмена відразу підбігли рятувальники і медики, йому робили прямий масаж серця і штучне дихання. У лічені хвилини потерпілого завантажили у вертоліт, але довести до госпіталю не зуміли. Дорогою він помер, не приходячи до тями.

– Спочатку йшлося про те, щоб взагалі в знак жалоби залишити Ванкувер, – казав прес-аташе грузинської збірної Каха Берідзе. – Але потім вирішили все ж залишитися. Навіть на церемонію відкриття ми вийшли, щоб все таки пронести перед глядачами грузинський прапор. Тільки наділи траурні пов'язки, шарфи і до прапора прикріпили чорну стрічку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер голкіпер збірної України

Нодар виріс в Бакуріані, де свого часу була база гірськолижників з усього СРСР. Це була його перша Олімпіада, вважався дуже обдарованим спортсменом. За підсумками перших заїздів показував 12-й результат, тобто гарантовано міг вийти в другу спробу. Фахівці вважали, що Кумаріташвілі цілком під силу поборотися за місце в першій десятці, а за вдалого збігу обставин і за місце в шістці. Навіть під час фатальної спроби комп'ютер зафіксував його підсумковий час. Адже сани Нодара все-таки перетнули фінішну лінію. Секунди були дуже непоганими.

Президент МОК Жак Роге особисто подзвонив батькам Нодара і висловив їм співчуття. Старшим тренером збірної Грузії з санного спорту працював батько Нодара. Син помер на руках у нього.

У Грузії була оголошена національна жалоба. Після того, як стало відомо про трагедію, в олімпійське селище до спортсменів приїхав тодішній президент Грузії Михайло Саакашвілі. Тіло олімпійця було доставлене в Тбілісі на президентському літаку.

Зараз ви читаєте новину «Грузинський саночник розбився на очах у батька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі