субота, 13 травня 2017 11:09

Футбольний матч спровокував війну між сербами та хорватами

Футбольний матч спровокував війну між сербами та хорватами
"Аркана" Ражнатовіча застрелили в 2000 році, за чутками - це зробив фанат "Црвени Звезди". Фото: slavs.org.ua

13 травня 1990 року в хорватському Загребі мали зустрітися непримиримі суперники із чемпіонату Югославії – місцеве "Динамо" приймало "Црвену Звезду" із Белграда.

На поєдинок прибули 3 тисячі сербських фанатів із столиці на чолі із розшукуваним Інтерполом Желько Ражнатовічем, більш відомим на прізвисько "Аркан". Йому закидали численні крадіжки і пограбування. Сутички фанатів тривали в місті цілий день. Але найзапекліша сталася на стадіоні.

Серби кричали:
– Загреб – це Сербія.

Фанати "Динамо" відповідали:

– Сербів на верби!

Раптом подільники Ражнатовича несподівано атакували хорватських фанатів. У хід пішли ножі, сидіння й палиці. Поліція зробила вигляд, що нічого не відбувається. Згодом преса дізналася, що на матчі були задіяні сербські поліцейські. Коли ж численніші хорвати перейшли в контрнаступ, поліція вихопила гумові кийки. Побоїще було неймовірним. Понад сотня фанатів "Динамо" залишилося лежати на полі. Капітан "Динамо" Звонімір Бобан не витримав й у стрибку щосили ударив полісмена. За це згодом отримав півроку дискваліфікації. Поліцейський-боснієць Рафік Ахметович лише за кілька років пробачив Бобана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це український феномен" — Федорчук похвалив ультрас

Тим часом ініціатори побоїща – сербські фанати поспішно втекли й споглядали за битвою із другого ярусу стадіону "Максимір".


За рік припинив існування чемпіонат Югославії й на Балканах розпочалася вже не футбольна, а справжня війна. "Аркан" Ражнатовіч став одним із польових командирів і був нагороджений президентом Югославії Мілошевичем. З часом "Аркан" розбагатів. Він уклав гроші в клуб "Обілич" і навіть вивів його до кваліфікації Ліги чемпіонів. Вся Європа знала, що президента "Обілича" розшукує Інтерпол, але Сербія не видавала Ражнатовіча. Його клуб у 1998 році спромігся навіть розписати сенсаційну нічию з "Баварією" 1:1. Причому німців від поразки урятував Лотар Маттеус на 88 хвилині.

У 2000 році Ражнатовіча застрелили. Вбивця поцілив йому із пістолета в ліве око. Кілера не знайшли. За чутками "Аркана" вбив один із фанатів "Црвени Звезди", який не зумів простити йому зради з "Обіличем".

Зараз ви читаєте новину «Футбольний матч спровокував війну між сербами та хорватами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі