середа, 20 листопада 2013 03:03

"Фоменко має залишитися. У нас буде дуже хороша команда" - Федорчук

"Фоменко має залишитися. У нас буде дуже хороша команда" - Федорчук
Фото: dynamo.kiev.ua

Екс-наставник сімферопольської "Таврії", футбольний експерт Олег Федорчук прокоментував Gazeta.ua поразку збірної України від Франції у другому матчі плей-офф раунду ЧС-2014.

- На жаль, наша команда емоційно вичерпалася на "Олімпійському", а відновитися до гри-відповіді не змогла. Компенсувати це можна було тільки високим рівнем індивідуальної майстерності, якого в нас немає. Французам ми поступилися в класі, отже результат на "Стад де Франс " абсолютно закономірний.

Лідери, які в Києві зробили гру, у Франції попросту загубилися. Випав Едмар, дуже слабо зіграв Ярмоленко, Коноплянки не було видно взагалі. А в Зозулі багато залежить від емоційного настрою, якого сьогодні, як і всій команді, не вистачило. Гравця, здатного у важку хвилину повести вперед команду не знайшлося.

Взагалі ж, момент, коли ми могли в цьому циклі вирішити всі, був упущений у матчі з Англією, де треба було ризикувати. На сьогоднішній день збірна просто не готова обігравати в двох іграх топ - команди. Якби попалися нам Португалія або Швеція, ми їх теж навряд чи б пройшли.

- Могла б збірна зіграти краще, якби перший матч був у гостях?

- Думаю, так. В іграх плей - офф перший матч, як правило, ознайомчий. Грати другий матч вдома, маючи максимум інформації та підтримку трибун, завжди простіше. Що й продемонструвала Франція.

- Вихід Безуса замість Степаненко зі стартових секунд не послабила оборону?

- Роман не став сьогодні слабкою ланкою. Зіграв нітрохи не гірше за Едмара, якому вже вік, мабуть, не дозволяє довго грати на високому рівні. Відносно Безуса, то він виглядав в цілому непогано, у другому таймі зокрема.

- Відсутність Федецького з Кучером виявилося критичною?

- Ні. І Мандзюк, і Ракицький зіграли не гірше. Просто сьогодні на полі був зовсім інший Рібері. Як і вся збірна Франції, яка як в обороні, так і в атаці виглядала цікавішою і різноманітнішою за українців. При тому, що якість поля була на нашу користь, ми до таких звикли.

- Чому ж сьогодні на поле вийшла зовсім інша збірна Франції?

- Після київського матчу ми багато говорили про наших гравців і якось мимохіть згадувалося про те, що французи просто нас недооцінили. Ми всі бачили, який їм після цього на батьківщині був влаштований "рознос". А якщо хорошого майстра образити і загнати в кут, він починає показувати абсолютно інший футбол. Повторюся, індивідуальна майстерність і сверхмотивация французів не залишили нам жодних шансів.

- Бензема двічі забивав у першому таймі в результаті спірних офсайдної епізодів.

- Боковий арбітр просто по гарячих слідах виправив свою помилку. У першому випадку гол був забитий за правилами, у другому - з офсайду. Якщо про Скоміну, то гру він в цілому провів на хорошому рівні. Єдине - міг у другому таймі вилучати Дебюші за небезпечну гру проти Коноплянки. Після чого Дешам майже відразу його замінив.

- Чого не вистачило синьо -жовтим , щоб після вилучення переломити хід гри?

- Як не дивно, але після вилучення Хачеріді гра вирівнялася. Французи не домінували, і залишайся команди в рівних складах, до кінця основного часу рахунок міг і не змінитися. Хачеріді однозначно підвів команду. Це, на жаль, прогнозувалося, він і Ракицький - гравці неврівноважені. Тренерський штаб до вилучення виявився просто не готовий, це було видно по реакції, по замінах. Компенсувати втрату Хачеріді Фоменко не зміг, коротка лава запасних просто не залишала йому простору для маневру. Чого не скажеш про Дешама, він взагалі три склади може виставити.

- Перспективи нинішнього складу збірної?

- Все тільки починається. Цій команді є куди рости, і у неї є всі шанси вийти на чемпіонат Європи 2016 року і добре себе там показати. Ближче до Євро напевно підтягнуться ще гравці, які зможуть скласти конкуренцію тим, хто є зараз. Це - початок нової збірної.

Разом з тим, лідерам - тим самим Ярмоленку, Коноплянці, Хачеріді - необхідно перебиратися в топ-чемпіонати Європи, щоб вони росли. Для збірної в тому числі. Те напруження, яке відчувають ті самі Варан з Бензема в "Реалі", не порівняти з тим, що відчуває Ярмоленко в грі, наприклад, із "Волинню" або з "Ворсклою". Якщо не рахувати Тимощука, то наша збірна - єдина в Європі, в якій не грають легіонери, що виступають за кордоном.

- Як швидко перерахованим футболістам потрібно їхати з України?

- Це залежить виключно від них. Але вони, як правило, до цього не прагнуть. Тому що рівень зарплат, які вони тут отримують, їх цілком влаштовує. Але він не відповідає рівню майстерності. У цьому парадокс українського футболу.

- Михайло Фоменко може дати збірній щось свіже?

- Однозначно. Якщо він залишиться, у нас буде дуже хороша команда. Візьмемо Іспанію, там усім тренерам збірної за 60 років. І ми всі знаємо, що з себе представляє ця команда. Саме в такому віці тренери пройшли всі. І завдяки своєму досвіду і мудрості здатні дати результат. Фоменко виглядав куди переконливішим за Дешама в цих двох іграх. Просто в розпорядженні останнього гравці більш високого класу.

Зараз ви читаєте новину «"Фоменко має залишитися. У нас буде дуже хороша команда" - Федорчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі