четвер, 30 листопада 2017 11:10

Зіграли перший матч на рівні збірних

30 листопада 1872 року в Глазго відбувся матч збірних команд Англії і Шотландії. Перший в світі футбольний матч на рівні національних збірних. Він закінчився нульовою нічиєю.

  За історичним матчем стежили 4 тисячі глядачів. Відомостей про їхню реакцію на результат не збереглося
За історичним матчем стежили 4 тисячі глядачів. Відомостей про їхню реакцію на результат не збереглося

Ініціатором зустрічі стали шотландські футболісти "Квінз Парк", що направили в Лондон пропозицію Футбольної асоціації виставити проти них збірну команду. Самі футболісти з Глазго були на голову сильніші серед інших шотландських команд, тому виступали як збірна Шотландії.

Незважаючи на нульовий рахунок, гра, за свідченням очевидців, видалася живою, завдяки тому, що на полі відбувалося захоплююче протиборство двох різних тактик. Англійці все ще воліли індивідуальні дії і дриблінг, а гра шотландців виявилася куди більш прогресивною - вони грали в пас.

Якраз "Квінз Парк" став першим у світі клубом, футболісти якого навчилися передавати м'яч один одному короткими пасами не тільки вперед, але і впоперек поля. У грі почали зав'язуватися комбінації, що вимагають від футболістів вміння не тільки швидко бігати і вести м'яч, але і швидко думати. Крім того, шотландці першими зменшили число нападників, відтягнувши одного з них назад і перетворивши його у другого півзахисника. Це дозволяло зривати атаки противника ще на дальніх підступах до воріт.

Незважаючи на нульовий рахунок, гра, за свідченням очевидців, видалася живою, завдяки тому, що на поле йшло захоплююче протиборство двох різних тактик. Англійці все ще воліли індивідуальні дії і дриблінг, а гра шотландців виявилася куди більш прогресивною - вони грали в пас

Піклуючись про захист, трохи пізніше шотландці зважилися на зовсім вже неймовірний крок: в захисті замість одного теж з'явилися два гравці. Саме така тактична схема з двома захисниками, двома півзахисниками і шістьма нападниками (2-2-6) була застосована збірною Шотландії в матчі зі збірною Англії. І все-таки розумна, організована гра в той раз не принесла успіху проти суперника, що віддавав перевагу індивідуальним "кавалерійським" атакам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Буффону на втіху: хто ще з великих команд не потрапляв на Кубок світу

Цей історичний матч, зіграний в Глазго 30 листопада 1872 року в стадіоні "Гемілтон Крешент", поклав початок великої традиції: відтоді англійські і шотландські футболісти зустрічаються щороку, і тільки під час двох світових воєн ці ігри не проводилися.

Команди грали у одній групі відбору на Кубок світу-2018. Англія перемогла вдома – 3:0 та зіграла внічию на виїзді – 2:2.

Зараз ви читаєте новину «Зіграли перший матч на рівні збірних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі