вівторок, 09 травня 2017 11:09

Ботвинник повернув звання чемпіона світу з шахів

Ботвинник повернув звання чемпіона світу з шахів
Михайло Ботвинник, 6-й чемпіон світу

9 травня 1958 року закінчився матч реванш за звання чемпіона світу з шахів між діючим чемпіоном Василем Смисловим і колишнім володарем титулу Михайлом Ботвинником. Переміг останній. Ботвинник повернув собі звання найкращого шахіста планети, яке втратив у 1957 році.

Ботвинник і Смислов зустрічалися тричі. У 1954 році матч між ними завершився унічию. За три роки Смислов зумів чемпіонське звання, перемігши Ботвинника - 6:3. Михайло Мойсейович скористався правом на реванш. 2 березня розпочався матч, який тривав понад два місяці. Ботвинник виграв перші три партії, фактично, вирішивши долю матчу. Надалі Смислов намагався скоротити відставання. Це вдалося, але матч програв - 5:7.

У 1960 році Ботвинник знову втратив звання найкращого шахіста планети, програвши Михайлу Талю - 2:6. І знову в нагоді став пункт про проведення матчу-реваншу. За рік Ботвинник розтрощив Таля 10:5 і востаннє повернув чемпіонське звання.
Згодом пункт про матч-реванш скасували. У 1963 році 52-річний Ботвинник поступився Тиграну Петросяну - 2:5. Розпочинати шлях до корони із самих низів колишній чемпіон відмовився.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: А якби Карякін виграв?

Окрім шахів Ботвинник захоплювався економікою. У 1954 році він запропонував Раді Міністрів СРСР план конвергенції – поєднання ринкової та планової економіки. На Ботвинника напали. ЦК КПРС визнав його план проявом "буржуазної ідеології лейбористського типу". Чемпіона світу замалим не вигнали з партії, але справу зам'яли.

Згодом його планом скористався академік Андрій Сахаров. У 1989 Михайло Мойсейович запропонував новий Статут шахової федерації. Однак у ЦК КПРС його знову відкинули. Мовляв, нема пункту про саморозпуск федерації. Це обурило Ботвинника.

– А пункт про розпуск Комуністичної партії Союзу є в Статуті? – запитав він.

Помер колишній чемпіон у 1995 році у 84-річному віці від раку підшлункової залози. Заборонив проводити панахиду. Тіло наказав спалити. Із відомих шахістів на похороні був лише найпринциповіший суперник Василь Смислов.

Зараз ви читаєте новину «Ботвинник повернув звання чемпіона світу з шахів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі