понеділок, 14 жовтня 2024 11:50

Три фрази, які видають вашу безграмотність

Три фрази, які видають вашу безграмотність
Фрази, які видають вашу безграмотність: три вислови від Ольги Мацьопи Фото: pinterest

Правильне мовлення - це не тільки показник культури, але й спосіб справити гарне враження на інших. Іноді ми не замислюємось над тим, як наші слова можуть видавати нашу безграмотність, навіть якщо намагаємось розмовляти українською.

Деякі фрази можуть зіпсувати враження та створити неприємний образ. Тренер з ораторської майстерності Ольга Мацьопа навела три приклади мовних помилок, які видають безграмотність.

Посадка на поїзд продовжується чи триває

Потяг і поїзд - це однакові слова. Тож можете уживати їх на власний розсуд. Але запам'ятайте, що посадка не "продовжується". Вона "триває". Зверніть увагу, відрізок часу краще називати "триває".

Приклад:

"Урок триває одну годину, але вчитель може його продовжити". Посадка на потяг триває, але з технічних причин її можуть продовжити.

Гривня чи гривна

Гривна - це старовинна нашийна прикраса у формі обруча. А гроші варто називати гривнями. Не "рублями", не "рубасами", а саме "гривнями"

Чому ніколи не треба вибачатися

Запамʼятайте: вибачаюсь означає "вибачаю собі", тобто людина, просячи вибачення в когось, сама себе вибачає. Погодьтеся, це не логічно. Справді, оте -сь або -ся, що в кінці дієслів, колись було займенником себе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Все ясно": що не так з цією поширеною фразою українців

Порівняйте:

мити себе - митися, одягати себе - одягатися, вибачати себе - вибачатися. Отож уникайте слова вибачаюсь.

Арсенал етикетних формул вибачення в українській мові великий: вибачте, пробачте, прошу вибачення, прошу пробачення, даруйте.

Декілька висловів з радянських часів досі впливають на наше життя. І часто ми цього навіть не помічаємо.

Ці фрази пригнічували ініціативу, змушували людей замовкати і "не висовуватись". Розповідаємо про них.

Зараз ви читаєте новину «Три фрази, які видають вашу безграмотність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі