пʼятниця, 16 лютого 2018 10:47

Встановили квантовий комп'ютер на кремнієвий чіп

Встановили квантовий комп'ютер на кремнієвий чіп
Найменший елемент для зберігання інформації у квантовому комп'ютері - кубіт. Фото: UTMagazine

Голландська компанія QuTech та американська Intel створили програмований квантовий комп'ютер. Він працює на кремнієвому чіпі.

Пристрій складається з двох квантових кубітів. Тому виконує найпростіші обчислення, пише nv.ua.

Для створення пристрою використали спеціальний тип кубіта - спін-кубіт. Завдяки ньому змогли запустити два різні квантові алгоритми на кремнієвому чіпі.

Квантові комп'ютери мають інший принцип роботи, аніж класичні пристрої. Там уся інформація закодована послідовністю бітів зі значенням 1 або 0. Найменший елемент для зберігання інформації у квантовому комп'ютері - кубіт. Він може перебувати у будь-якому суперпозіціоному стані. Тобто квантовий біт може мати нескінченно багато значень. Це збільшить швидкість обчислень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили найпотужніший квантовий комп'ютер

Кремнієві кубіти слід розташовувати один з одним для взаємодії. Але дослідники додали у пристрій невеликий магніт. Відтак змусили кубіти взаємодіяти з частками світла або фотонами. У майбутньому фотони могли б забезпечити зв'язок між кремнієвими кубітами на протилежних кінцях чіпа.

Науковці з Китаю вперше здійснили безпечну пряму квантову телепортацію інформації на відстань 500 м. Для цього використали оптоволоконний кабель, довжиною 2 км. Процес включав у себе розподіл квантових ключів коду, обмін квантовими шифрами, пряму передачу інформації. Ця техніка дозволяє безпечно передавати первинні дані.

Зараз ви читаєте новину «Встановили квантовий комп'ютер на кремнієвий чіп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі